Quantcast
Radio1_v_zivo


Evropski teden mobilnosti (ETM) v Ljubljani
| 14. 9. 2020 10:40
V Ljubljani se že 19. leto zapored pridružujejo Evropskemu tednu mobilnosti, ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom.
Ključne besede:     Ljubljana    ETM    mobilnost
Izberi čistejši način prevoza!

Pod sloganom Izberi čistejši način prevoza! je Mestna občina Ljubljana skupaj z javnimi podjetji in zavodi MOL, četrtnimi skupnostmi ter mnogimi drugimi organizacijami pripravila deset trajnih ukrepov in številne aktivnosti, ki jih bomo prilagajali glede na situacijo povezano z epidemijo COVID-19.
Trajni ukrepi ETM 2020
Vsako leto v sklopu ETM tradicionalno izvedejo trajne ukrepe na področju trajnostne mobilnosti, tako bo tudi letos, ko jih bodo izvedli 10:
 1. nadaljujejo z urejanjem kolesarskih stez in skupnega prometnega prostora: uredili so Parmovo in Hruševsko ulico, sledijo pa še Dunajska in Tržaška cesta ter ulica Bežigrad.
 2. 300 novih kolesarskih stojal bodo postavili na širšem območju mestnega središča.
 3. Pokriti kolesarnici in prostor za parkiranje koles ob pločniku bosta kmalu dobili tudi OŠ Franca Rozmana Staneta in OŠ Mirana Jarca.
 4. Začeli bodo pilotni projekt, v okviru katerega bodo z medovitimi rastlinami, ki privabljajo čebele, ozelenili nadstrešnice treh avtobusnih postaj.
 5. V malem mestu Minicity so za najmlajše uredili skupno enoto, kjer svojo dejavnost, skrb za okolje in naše mesto predstavlja Javni holding Ljubljana in nekatera javna podjetja: Energetika Ljubljana, Voka Snaga in LPP. Otroci se tu med drugim srečajo s pomenom trajnostne mobilnosti ter spoznajo, da lahko prav vsi z redno uporabo avtobusov LPP prispevamo k čistejšemu zraku v našem mestu.
 6. Izdali bodo publikacijo Kolesarski letopis in predstavili projekte, ki so jih za višjo kakovost kolesarjenja uresničili v letih 2018 in 2019.
 7. Za prometno varnost bodo razširili sistem nadzora prometa: na dveh prometno kritičnih lokacijah – Aljaževa ulica 45 in Cesta v Mestni log 45 – bodo namestili novi ohišji za merilne naprave.
 8. Na Krekov trg bodo pilotno postavili premično pokrito kolesarnico, ki bo omogočala varno shranjevanje koles.
 9. Med osnovnošolci bodo kolesarjenje promovirali s projektom Gremo na kolo, ki ga bodo izvajali v sodelovanju s KD Rajd in KD Rog. Izpeljali bodo kakovostno vodene brezplačne prostočasne športne dejavnosti, ki bodo otrokom in mladim omogočale spoznavanje dodatnih kolesarskih vsebin in veščin.
 10. Kolesarjenje aktivno spodbujajo tudi med sodelavkami in sodelavci Mestne uprave, zato smo oddelke in službe opremili s tlačilkami za kolo.


V tednu ETM se bo zvrstilo veliko zanimivih dogodkov in aktivnosti
Kolesarjenje in hojo, ki sta najbolj naravna, zdrava in sproščujoča načina mobilnosti, ter druge oblike trajnostne mobilnosti, bodo letos med drugim prvič promovirali s himno ETM, ki sta jo v sodelovanju s Pionirskim domom prispevala mlada ustvarjalca Teja Bitenc in Juš Milčinski.
Na Kongresnem trgu bo od srede, 16. septembra, do torka, 22. septembra, na ogled fotografska razstava Ljubljana, mesto kolesarjev, ki prikazuje najnovejše kolesarske pridobitve in tudi tiste, s katerimi se je naša prestolnica uvrstila na lestvico 20 kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu The Copnhagenize Index.
Četrtne skupnosti bodo skupaj z lokalnimi društvi organizirale številne dogodke od kolesarskih izletov, pohodov, delavnic in tečajev ter nagradnih natečajev do družabnih dogodkov.
Mestni redarji bodo skupaj s policisti PU Ljubljana in ostalimi partnerji skrbeli za večjo prometno varnost. Izvajali bodo poostrene nadzore, preventivne aktivnosti in akcije ozaveščanja.
Za otroke in mladino tudi letos pripravljajo pester program, zato so vse ljubljanske vrtce, osnovne in srednje šole povabili k aktivni udeležbi. Povabilu so se med drugim odzvali tudi otroci vrtca Mladi rod in učenci OŠ Bežigrad, ki bodo v okolici svojega vrtca in šole cel teden izvajali aktivnosti za varno vključevanje v promet.
Vrtci, osnovne in srednje šole že petič zapored sodelujejo v nagradnem likovnem natečaju »Izberi čistejši način prevoza!«. Njihova dela bodo po zaključku natečaja v tednu mobilnosti razstavili v Steklenem atriju Mestne hiše.
V sklopu nagradnega natečaja Varna pot v šolo, ki poteka vsako leto, bodo najmlajše o prometni varnosti na zanimiv način poučili predstavniki Policijske uprave Ljubljana v sodelovanju z redarji Mestnega redarstva MOL ter Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.
V sodelovanju z Inštitutom za politike prostora in osnovnimi šolami (IPoP) bodo organizirali tudi Pešbus in otroke v skupinah pospremili v šolo po premišljeno začrtanih pešpoteh in stalnem urniku.
Med predstavami in delavnicami izpostavljajo lutkovne predstave za vrtce in izobraževalne delavnice na temo varne mobilnosti za učence OŠ v organizaciji Zavoda varna pot.
Mladinski mobilni center Ljuba in Drago se bo zapeljal po soseskah in skrbel za prijetno druženje, ob tem pa delil svoje izkušnje preobrazbe in poudarjal "zelene vidike" svojega poslanstva.
Starejši se bodo tudi letos lahko razveselili delavnic o trajnostni mobilnosti Ostanimo mobilni v organizaciji Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, ki bo potekala v ponedeljek, 21. septembra, od 13. do 16. ure v Mestnem muzeju Ljubljana. Obiskovalci bodo lahko med drugim preizkusili svoje kolesarske spretnosti in znanje na prilagojenem poligonu in se s pomočjo kolesarske simulacije SIMATHLON zapeljali po neokrnjeni naravi ali pa se udeležili kolesarske tekme.
Za vse tehnološke navdušence Tehnološki park Ljubljana organizira začetek nastajanja Tehnološke poti slovenskih tehnoloških inovacij v obogateni resničnosti.
Poleg sprehoda po Čebelji poti, ki bo v četrtek, 17. septembra, od 16. do 18. ure, isti dan med 10. in 12. uro organizirajo tudi kolesarjenje. Pripravili pa so tudi sprehod za slepe in slabovidne ter gibalno ovirane obiskovalce, ki bo prav tako 17. septembra med 10. in 12. uro.
Obiskovalci OVIRANtlona - triatlona z ovirami se bodo lahko v ponedeljek, 21. septembra, na Kongresnem trgu med 10. in 17. uro seznanili z ovirami, s katerimi se vsakodnevno srečujejo osebe z oviranostmi. Z dogodkom, ki ga pripravlja Svet za odpravljanje arhitekturnih in komunikacijskih ovir MOL skupaj z nevladnimi organizacijami, želijo spodbuditi razmišljanje predvsem o tem, kako lahko okolje, ki nas obdaja, izboljšamo in naredimo bolj prijazno ter dostopno vsem.
Nedelje so že tradicionalno namenjene potepanju po Ljubljani, zato tudi tokrat Turizem Ljubljana 20. septembra organizira brezplačne sprehode in kolesarske oglede znamenitosti Ljubljane. V tednu mobilnosti pa brezplačne vodene kolesarske oglede pripravlja tudi Muzej in galerije mesta Ljubljane.
V letošnjem letu bodo skupaj s partnerjem Zavarovalnico Triglav na Mobilni servisni delavnici omogočali hiter, enostaven in brezplačen (e)koles, (e)skirojev in (e)rolk. Svoje prevozno sredstvo lahko meščanke, meščani in obiskovalci mesta na popravilo pripeljejo med 14. in 18. uro, in sicer na naslednje lokacije:
 • sreda, 16. september 2020: Adamič-Lundrovo nabrežje 2
 • četrtek, 17. september 2020: Ambrožev trg 7
 • petek, 18. september 2020: Trg MDB 7
 • ponedeljek, 21. september 2020: Proletarska 1
 • torek, 22. september 2020: Dalmatinova 1 (pri Figovcu)
ETM bodo tradicionalno tudi letos zaključili z Dnevom brez avtomobila, ko bo javni potniški promet z mestnimi in primestnimi avtobusi LPP brezplačenbrezplačna pa bodo tudi vsa parkirišča P+R, med katerimi so poleti odprli novo šesto parkirišče P+R v Stanežičah.
Na ta dan bodo zaprli Cesto slovenskih kmečkih uporov (cesta na grad) in del Črtomirove ulice (od Linhartove do Hacquetove ulice), na katerem bomo pripravili izobraževalno – gibalni poligon za otroke, namenjen seznanjanju s cestno prometno varnostjo in spodbujanju prihajanja v vrtec in šolo peš. Otroke bodo obiskali policisti in mestni redarji na kolesih, vozniki LPP pa bodo pripeljali kavalirja in avtobus ter otroke seznanili z vsem, kar mora vedeti potnik. Otroci vrtca Mladi rod in učenci OŠ Bežigrad bodo pripravili kratke delavnice, razstave in igro s prometnimi vsebinami.
Osrednji dogodek za otroke Diham ples bo potekal na več lokacijah. Otroci, učenci in dijaki bodo koreografijo, ki so se je naučili na plesnih delavnicah Živim ples, zaplesali v manjših skupinah v svojih vrtcih in šolah.
V sodelovanju s KD prostoRož in IPoP bodo organizirali kolesarsko vodenje po nekaterih lokacijah projekta Zunaj, v okviru katerega že drugo leto zapored finančno in s svetovanjem podpirajo manjše lokalne akcije in pobude meščank ter meščanom.

 

Podroben program Evropskega tedna mobilnosti si lahko ogledate tukaj

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del