Quantcast
Radio1_v_zivo


Župan Maribora pri papežu
| 11. 9. 2020 12:46
Zasebne avdience pri Njegovi svetost papežu Frančišku v Vatikanu
Ključne besede:     Maribor    župan    papež
 Papež Frančišek v svojih javnih nastopih poziva k strpnosti in razumevanju do migrantov in beguncev.
Papež Frančišek v svojih javnih nastopih poziva k strpnosti in razumevanju do migrantov in beguncev.

Župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič se je  udeležil zasebne avdience pri Njegovi svetost papežu Frančišku v Vatikanu. Papež je župana v Apostolski palači v Klementinski dvorani v Vatikanu sprejel kot člana delegacije županov »mest ob meji«; gre za mesta, ki so člani evropskega projekta Snapshots from the borders – Utrinki z mej. Med njimi je tudi MO Maribor.

Delegacijo je vodil vodja projekta Totò Martello, župan Lampeduse in Linose in je tudi neposredno nagovoril papeža o tematiki projekta. V svojem govoru se je Martello dotaknil vprašanj in izzivov, ki se navezujejo na migracijske tokove, in odgovornosti obmejnih občin in mest, na katera ob prihodu in prehodu migrantov pade veliko breme.

Med drugim je dejal: »Humanost je tisto, kar nas je, evropske župane, združilo na današnji avdienci pri papežu, saj smo pogosto pred izzivi, ki jim sami nismo kos.« Na kratko je opisal aktivnosti in vizijo projekta. Ta je povezovanje obmejnih mest in regij ter otokov, izmenjava dobrih praks in naslavljanje izzivov, ki so jim izpostavljeni obmejne občine in mesta.

Papež Frančišek v svojih javnih nastopih poziva k strpnosti in razumevanju do migrantov in beguncev, ki s konfliktnih območij prihajajo na ozemlje in meje Evrope in Evropske unije. To je bil tudi povod, da je Martello zaprosil za zasebno avdienco. Papeža je še prosil za pomoč pri širjenju besed razumevanja in strpnosti, pri soočanju z migrantsko problematiko in pri spreminjanju javnega mnenja.

Mestna občina Maribor je skupaj z občino Črnomelj in mariborskim inštitutom ISCOMET članica evropskega projekta Snapshots from the borders. Namen projekta je krepiti sodelovanje in povezovanje občin, regij in nevladnih organizacij v EU, ki se neposredno soočajo s problemi migracij, in na ta način spodbujati oblikovanje ustreznih politik in praktičnih rešitev na lokalni, nacionalni in evropski ravni, pa tudi prispevati k njihovem usklajenem in učinkovitem izvajanju. 
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del