Quantcast
Radio1_v_zivo


Lepa begunka je nekoč krasila naslovnico priznane revije! Poglej si, KAKO JE VIDETI DANES!
Zanimivo | 12. 9. 2020 3:44
Danes ima 48 let, na fotografiji pa jih je imela komaj 14
Ključne besede:     National Geographic    naslovnica    begunka    obraz    starost    videz    sprememba
Se spomniš obraza tega dekleta?

Malo kdo si je zapomnil njeno ime, a njenih zelenih skrivnostnih oči, ki so nas gledale z naslovnice National Geographica, pa ne gre pozabiti.

Njeno ime je Sharbat Gula, ki je bila takrat, ko je pristala na naslovnici 14-letna begunka. Pred več kot tremi desetletji je s svojo podobo ujela pozornost Steva McCurryja, fotografa prestižnega National Geographica.Njena fotografija je davnega leta 1985 krasila junijsko naslovnico tega časopisa  in tako postala ena najbolj znanih naslovnic National Geographica. Pretresljiva fotografija deklice, ki je v sovjetskem bombardiranju njenega rodnega Afganistana ostala brez staršev, je postala simbol vseh beguncev sveta.Gula danes šteje 48 let, je žena in mama. Poročila se je že pri 13-ih letih, šlo je za dogovorjen zakon. Njen mož dela v pekarni in zasluži en dolar na dan.

Ta zelenooka Afganistanka je bila daleč od oči javnosti, posebej moških, njene oči pa imajo danes drugačen sijaj ... sijaj, ki je ugasnil.Njene fotografije so bile v izložbah, krasile so različne naslovnice revij in časopisov. Steve McCurry jo je ponovno našel leta 2002. Takrat mu je 30-letna ženska povedala, kako jo je nek fotograf fotografiral prvič in da svoje fotografije, katerim so se čudili milijoni po svetu, ona ni nikoli videla.Pakistanske oblasti so jo celo aretirale, ker naj bi imela ponarejeno osebno izkaznico, vendar pa je to stalna praksa v Pakistanu, ker želijo s tem prisiliti Afganistance, da se vrnejo nazaj v svojo državo. Gulo naj bi celo deportirali, obsojena pa je bila tudi na dve letni pripor.