Quantcast
Radio1_v_zivo


Novo šolsko leto je tu!
| 1. 9. 2020 6:34
Skupaj poskrbimo za varnost otrok, najmlajših udeležencev v prometu
Ključne besede:     otroci    šola    varnost    promet
Foto Mestna občina Ljubljana

Za varnost naših otrok smo odgovorni vsi, zato jih z lastnim zgledom naučimo varnega ravnanja in vedenja v prometu.
Ob začetku novega šolskega leta tudi letos v Ljubljani pripravljajo preventivne akcije, s katerimi želijo zagotoviti še večjo varnost otrok, najmlajših in najranljivejših udeležencev v prometu.
Aktivnosti Mestnega redarstva MOL
Mestno redarstvo MOL je s pripravami na novo šolsko leto pričelo že poleti, ko smo v okolici šol in vrtcev preverili stanje prometne signalizacije ter v sklopu preventivnih aktivnosti voznike opozarjali na morebitne kršitve. V tem okviru so sodelovali tudi v avgustovski akciji »Hitrost«, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa.
foto
Glavnina dela sledi v zadnjih dneh avgusta ter septembra, ko bodo aktivnosti potekale skladno z:
 • izvajanjem meritev hitrosti za zmanjšanje števila prekoračitev hitrosti (te se bodo izvajale čez cel dan na lokacijah Roška cesta 17, Dolenjska cesta 43, Samova ulica 9, Zadobrovška ulica 55, Opekarska 11, Slovenčeva ulica 15 in Cesti dolomitskega odreda 94, kjer so nameščene stacionarne merilne naprave). Z merilnimi napravami, nameščenimi v vozila, pa se bo nadzor nad prekoračitvami hitrosti izvajal dinamično v okolici šol in vrtcev
 • izvajanjem preventivnega nadzora v okolici šol in vrtcev, kjer bodo redarske patrulje posebej pozorne na vozila, parkirana na pločnikih, prehodih za pešce in kolesarskih stezah. Pri tem želimo voznike tudi opozoriti, da se zoper tako parkirana vozila lahko odredi tudi odvoz s pajkom. Na kritičnih točkah bodo mestni redarji skrbeli tudi za varno prečkanje cest, pri čemer apeliramo na vse voznike, da upoštevajo prednost pešcev ter da se ravnajo po znakih in navodilih, ki jih dajejo mestni redarji
 • izvajanjem mešanih patrulj policist – mestni redar, ki bodo v drugi polovici septembra delovale s posebnim poudarkom na zagotavljanju varnosti otrok v okolici šol in na šolskih poteh. Te patrulje bodo izvajale ciljne nadzore nad nepravilnim parkiranjem vozil, odnosa voznikov do pešcev pri prečkanju vozišča, prevoznosti rumenih pasov, uporabe mobilnega telefona in varnostnega pasu ter spoštovanja določb, ki veljajo pri prevozu oseb
Kot vedno pa velja opozorilo vsem udeležencem v prometu, naj bodo pozorni na otroke v prometu čez celo leto in ne le nekaj prvih dni v septembru. Samo s skupnimi močmi bomo namreč lahko dosegli cilj Vizije nič - nič mrtvih in hudo poškodovanih na naših cestah.
 

 

Vsakodnevna skrb za varnost v prometu
Na Policijski upravi Ljubljana bodo tudi letos izvajali naloge glede varovanja otrok ob prihajajočem šolskem letu. Določen del aktivnosti že poteka, saj že pregledujejo prometno signalizacijo in cestno infrastrukturo v okolici šol.
Prav tako izvajajo meritve hitrosti v bližini šol, s čimer želijo opozoriti voznike, da bo na cestah kmalu več otrok. Voznike in hkrati starše ter otroke želijo spodbuditi k temu, da se zavedajo, da vsak posameznik lahko pripomore k izboljšanju varnosti.
Aktivnosti bodo nadaljevali skozi celo šolsko leto, saj zgolj vsakodnevna skrb za varnost v prometu lahko pripomore k temu, da bodo otroci varni.
Policisti bodo nudili pomoč otrokom pri prečkanju ceste na izpostavljenih mestih, hkrati pa tudi s svojo prisotnostjo opozarjali voznike, naj vselej vozijo previdno. Sodelovali bodo tudi pri izvedbi kolesarskih izpitov in drugih aktivnostih za večjo prometno varnost posameznih šol.
foto
V prvih dneh septembra bo pri varovanju otrok na širšem območju Ljubljane skupaj s prostovoljci vsak dan sodelovalo okrog 100 policistov.
Posebno pozornost bodo posvečali tudi kontroli prevozov otrok. Pregledovali bodo tako organizirane prevoze kot tudi prevoze, ki jih opravljajo starši. Pomembno je namreč, da so vsa vozila tehnično brezhibna in opremljena, prav tako pa morajo vsi v vozilu uporabljati varnostne pasove, manjši otroci pa tudi ustrezne zadrževalne sisteme.
Nadzirali bodo tudi otroke in mladostnike, ki bodo v šolo prihajali s kolesi in mopedi, ter tudi vedno večjo uporabo električnih skirojev, za katere pa morajo poudariti, da je vožnja z njimi po cesti prepovedana oziroma zakonsko še ni urejena. Preko celega leta bodo nadaljevali tudi z izvajanjem meritev hitrosti v okolici šol, saj je hitrost še vedno vzrok pri največjem številu nesreč.

Agencija RS za varnost prometa
 vse udeležence v prometu opozarja, da začetek šole pomeni več otrok na cesti, zato je nujna še večja pazljivost vseh udeležencev v prometu. Otroci spadajo med najbolj ranljive udeležence v prometu, saj so manjši in v prometu slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne situacije. Vozila kasneje opazijo in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce.

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL
 (SPVCP MOL) ob začetku šolskega leta v sodelovanju s policijo in mestnim redarstvom pripravlja in koordinira obsežnejšo prometno -preventivno akcijo, namenjeno vsem udeležencem v prometu, katere namen je varovanje najranljivejših skupin udeležencev v prometu, zlasti otrok v nižjih razredih osnovnih šol.
Slogan letošnje akcije ostaja VARNO V ŠOLO, VARNO NA CESTO!
 foto
V zdaj že znani grafični podobi (z rumenim trikotnikom - rutice, simbol začetnikov v prometu ) bomo opozarjali na ponovno prisotnost šolarjev:
 • z uličnimi transparenti na glavnih vpadnicah v mesto
 • z obešankami na drogovih javne razsvetljave
 • na City Lightih
Akcijo SPVCP MOL pripravljajo v sodelovanju z osnovnimi šolami, Agencijo RS za varnost prometa, Policijsko upravo Ljubljana, Združenjem šoferjev in avtomehanikov Dolomiti, Mestnim redarstvom, AMZS in prostovoljci, v njej pa največjo pozornost namenjajo mlajšim osnovnošolskim otrokom, zlasti prvo in drugošolcem, ter njihovim staršem, da vzgajajo otroke z zgledom ob doslednem upoštevanjem pravil varnega ravnanja v prometu.
Za varno pot v šolo bodo zlasti na nevarnejših odsekih na poti v šolo poleg policistov in Mestnih redarjev skrbeli tudi prostovoljci, praviloma člani ZŠAM, ki jih s SPV CP MOL povezuje dolgoletno sodelovanje.
V akciji tako sodelujejo:
 • prostovoljci posamezniki
 • uniformirani člani ZŠAM Dolomiti
 • policisti Policijske uprave Ljubljana
 • mestni redarji
 • stalne šolske prometne službe
Stalna prometna šolska služba bo tudi letos organizirana na osnovni šoli Narodnega heroja Maksa Pečarja v Črnučah. Prav tako se ponovno kot prostovoljci v akcijo vključujejo prostovoljci iz Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del