Quantcast
Radio1_v_zivo


Prihaja 15. Front@ sodobnega plesa
| 25. 8. 2020 7:24
V Murski Soboti se jutri začenja plesni festival 15. Front@, ki bo trajal od 26. do 28. avgusta.
Ključne besede:     Murska Sobota    plesni    festival    Front@    sodobni ples
 Foto: flota.si
Foto: flota.si

Konec avgusta bo tako Murska Sobota že tradicionalno središče mednarodnega plesnega dogajanja. Festival Front@, ki nastaja v produkciji zavoda Flota in v soprodukciji z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Mladinskim informativnim in kulturnim klubom - MIKK, Pomurskim muzejem Murska Sobota in Plesnim teatrom Ljubljana, tudi letos naseljuje različna prizorišča po mestu. Izvedbo letošnjega festivala so omogočili Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Murska Sobota ter mnogi sponzorji in pokrovitelji iz Pomurja.


V sredo, 26. avgusta, na prvi dan uradnega dela programa,bo na Trgu Martina Luthra, v parku in na grajski ploščadi na ogled ogledali prostorsko intervencijo Dvojina slovenske koreografinje Mateje Bučar, ki z gibom odpira dialog z javnim prostorom. Zvečer pa si boste na odprtem odru pred Gledališčem Park in v muzeju lahko ogledali prve tri dele The Elsewhen Series britanskih avtorjev Leah Marojević in Thea Clinkarda. Prvi večer festivala se bo zaključil na Skritem dvorišču s kratko predstavo Duet za tolkala in stopala, ki je nastala v sodelovanju slovenske plesalke Dalande Diallo in glasbenika Damirja Mazreka.


V četrtek, 27. avgusta, drugi dan festivala, bo gledalce skozi neobičajno družbeno koreografijo po javnem prostoru vodila slovenska skupina Odprti predali z delom Jata izkušenih ptic avtorice Ajde Tomazin. Kot vsako leto boste lahko videli izbor plesnih miniatur mladih plesalcev OPUS1; nastopajoči so bili letos izbrani malo drugače, saj je zaradi protikoronskih ukrepov odpadlo tradicionalno tekmovanje.


Zadnji dan festivala, 28. avgusta, se bo začel ob Soboškem jezeru s hudomušno plesno intervencijo Za Ludwiga, ki je nastajala letos poleti v rezidenčnem programu na Danskem. Slovenski ustvarjalci Jernej Bizjak, Sanja Nešković Peršin in Klemen Janežič jo bodo v nadaljevanju večera nadgradili na poti od Trga kulture proti Gledališču Park. Še prej si bodo obiskovalci v knjižnici in zatem v galeriji lahko ogledali zaključna dela niza The Elsewhen Series plesnih intervencij Britancev Leah Marojević in Thea Clinkarda. Slovenska koreografinja Maša Kagao Knez in glasbenik Murat pa bosta na Trgu kulture izvedla zanimiv preplet plesa in glasu v predstavi Lakeless. Po povorki do Gledališča Park se bo odvila sklepna predstava festivala avtorice Roser Lopez Espinosa, ki je prejela nagrado kritikov za najboljšo katalonsko koreografijo preteklega leta. V predstavi Trama nastopa Anamaria Klajnšček, ki ima svoje korenine v Murski Soboti.


Vse obiskovalce naprošajo, da upoštevajo navodila NIJZ.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del