Quantcast
Radio1_v_zivo


Razkrila razlog, zakaj ji postane slabo, ko njena tašča objame njenega otroka
Zanimivo | 19. 8. 2020 9:49
Tašča smrdi po cigaretih, zato se boji, da bi s tem škodila otrokovemu zdravju
Ključne besede:     tašča    snaha    babica    vnuk    otrok    cigareti    dim    dihala    razlog    bolezen    forum    bizarno    vonj
Mlada mamica se je po pomoč obrnila kar na spletni forum, kjer je vprašala ostale mamice, kaj narediti, če tašča kadi. Objasnila je svojo težavo, in sicer, da zaudarja po cigaretnem dimu, potem pa njenega nekaj mesečnega otroka stiska k sebi, ga objema in poljublja.

''Moja tašča sicer nikoli ne kadi vpričo mojega otroka, ampak vseeno močno zaudarja po cigaretnem dimu. Vedno preden pride k nam, na poti prižge cigareto ali dve - kadi celo v avtu. Vonj se močno navzame njenih oblek in las, zato ji ne pomaga niti parfum. Ko pride k nam pa me je groza, ker vem, da bo začela crkljati otroka, ga stiskati k sebi in poljubljati s tistimi smrdečimi usti. Skrbi me, da bo otrok zaradi tega težko dihal ali imel v bodoče posledice z dihali. Kako naj ji na lep način povem, da ogroža mojega otroka?''Mlada mamica je namreč prebrala, da obstaja možnost, da tudi vonj iz oblačil lahko vpliva na razvoj dojenčka. Z vdihavanjem cigaretnega vonja, ki je na oblačilih osebe lahko povzroči oz. vzpodbudi nastanek astme, ušesnih okužb, pljučnice in drugih zdravstvenih težav.

Ne ve, kako bi na lep način tašči povedala, da jo njeno kajenje moti, saj drugih težav z njo nima. Zaveda se, da bo to težko sprejela, saj ima otroka neverjetno rada in ji ne bi želela zaradi tega prepovedati stikov z njim.

Kot zanimivost:

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je 700 milijonov oziroma polovica otrok v svetu izpostavljenih tobačnemu dimu, ki ga proizvaja 1,3 milijarde odraslih. Dokazano je, da otroci, ki živijo z enim ali dvema odraslima, ki doma kadita, v celem letu vdihnejo toliko nikotina, kot če bi sam pokadil med 60 in 150 cigaret. Vse dosedanje raziskave kažejo tudi na močno povezavo med pasivnim kajenjem otrok in pojavnostjo nekaterih bolezni. Otroci, izpostavljeni tobačnemu dimu iz okolja, so bolj dovzetni za vse okužbe dihalnega sistema.

Pogosteje se pojavljajo sopenje, kašelj, bronhitis, pljučnica, bolj so dovzetni tudi za razvoj astme oziroma poslabšanje če so astmo že razvili. Dokazano je tudi, da pasivno kajenje pri otrocih vodi do 30-50 odstotkov več vnetij srednjega ušesa, ki pa so najpogostejši vzrok izgube sluha v tem življenjskem obdobju.

Otroci, izpostavljeni tobačnemu dimu iz okolja, dokazano pogosteje obolevajo in so v primerjavi z otroki, ki živijo v nekadilskem domu, tudi pogosteje hospitalizirani.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del