Quantcast
Radio1_v_zivo


Načrtni ukrepi za boljši zrak
| 11. 8. 2020 10:30
Mariborska občina z odlokom o načrtu za kakovost zraka
Ključne besede:     Maribor    MOM
 Glede na podatke je Mestna občina Maribor na dobri poti pri zmanjševanju onesnaženosti zunanjega zraka.
Glede na podatke je Mestna občina Maribor na dobri poti pri zmanjševanju onesnaženosti zunanjega zraka.

Mestni svet Mestne občine Maribor je na zadnji seji sprejel Odlok o načrtu za kakovost zraka za aglomeracijo Maribor, s podrobnejšim programom ukrepov, ki ga je pripravilo Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z Mestno občino Maribor in Občino Miklavž na Dravskem polju

Odlok med drugim predvideva več ukrepov na področju učinkovite rabe energije, uporabe obnovljivih virov energije in drugih ukrepov na področju prometa, ki naj bi pripomogli h kakovostnejšemu zraku in bolj zdravemu okolju.

V Sloveniji je šest območij s slabšo kakovostjo zraka (območje mestnih občin Murska Sobota, Celje, Novo mesto, Ljubljana, območje Zasavja brez občine Hrastnik in aglomeracija Maribor, ki obsega mestno občino Maribor in občino Miklavž na Dravskem polju), kjer se uresničujejo Odloki o načrtih za kakovost zraka.

“Odlok ima s svojimi ukrepi oz. z njihovim uresničevanjem nedvomno pozitivne učinke na kakovost zraka na območju Mestne občine Maribor. To lahko sklepamo glede na koncentracije trdih delcev PM10 kot glavnega onesnaževalca in glede na večletno primerjavo kakovosti zraka v obdobju 2016 – 2019. Iz slednjih lahko povzamemo, da se trend števila letnih preseganj zmanjšuje,” beremo v gradivu.

V primerjavi s posameznimi meseci med letom je še vedno zaznati trend večjega onesnaženja v času zime, k čemur največ prispeva kurilna sezona. V ostalih letnih časih koncentracije niso presežene, vir onesnaženja v tem času pa je v večini promet, nekaj tudi industrija. Seveda ne gre zanemariti meteoroloških razmer, ki prav tako vplivajo na povečanje koncentracij (npr. saharski prah, nezadostna prevetrenost v nekem obdobju, sušna obdobja, inverzija, ipd).

“Glede na podatke je Mestna občina Maribor na dobri poti pri zmanjševanju onesnaženosti zunanjega zraka, vendar se vedno sledi glavnemu cilju, to je da se z izvajanjem ukrepov nadaljuje in zagotavlja čim bolj zdravo okolje čez vse leto za vse prebivalce občine,” še piše v obrazložitvi odloka.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del