Quantcast
Radio1_v_zivo


Karma poskrbi, da se DOBRO z DOBRIM vrača! Rešil več kot dva milijona otrok, tudi svojega vnuka!
Zanimivo | 7. 8. 2020 7:12
Gospod, ki je pri 18 letih postal darovalec krvi, je s tem rešil več kot dva milijona otrok, ki bi sicer lahko umrli.
Ključne besede:     darovalec    kri    plazma    protitelesa    dedek    vnuk    otroci    bolezen    možganska    okvara
60 let je daroval kri in pomagal otrokom

Nekatere stvari v življenju (če ne kar vse), se zagotovo zgodijo z razlogom. Včasih temu rečemo usoda, včasih pa kar karma!

Ko je bil star 14 let je moral James Harrison na hudo operacijo pljuč, ki jo je komaj preživel. Preživel pa je s pomočjo dveh litrov krvi, ki so jo darovali neznanci. Takrat se je odločil, da bo tudi on daroval kri in pomagal drugim.

Prvič je kri daroval na 18. rojstni dan. Ob pregledu so zdravniki ugotovili, da je njegova kri nenavadna. Vsebovala je protitelesa, ki so osnovna sestavina zdravila za hemolitično bolezen ploda in novorojenčka. Bolezen povzroča možganske poškodbe dojenčkov in celo smrt.Kri je daroval od 18. letega dalje! 

Zdravniki so Harrisona prosili za reden odvzem plazme in raziskavo krvi. Pristal je in njegova kri je postala dragoceno zdravilo.Vsak teden naslednjih 60 let je tako daroval kri. S tem je Harrison v svojem življenju rešil več kot dva milijona otrok.

“V Avstraliji je okoli leta 1967 umrlo veliko otrok, zdravniki pa niso mogli ugotoviit zakaj. Mnoge ženske so splavile ali pa so rodile otroke s možganskimi poškodbami. Bilo je grozljivo!” je povedala Jemma Falkenmire iz avtralskega krvodajalskega centra.


“Avstralija je bila ena prvih držav na svetu, ki je odrkila potencialnega darovalca krvi s primernimi protitelesi, kar je bilo precej revolucionarno za tiste čase!”
Harrison pa kot darovalec ni rešil le neznanih otrok. Ko je bila noseča njegova hči, jo je doletela enaka diagnoza in s Harrisonovo krvjo se je rodil zdrav dojenček.

Darovana kri pri osemnajstih je torej Harrisonu omogočila, da je postal dedek.Je imela vmes prste tudi karma? Morda pa res.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del