Quantcast
Radio1_v_zivo


USODNI skok z Eifflovega stolpa - ko si TO ogledaš, se ti naježi koža!
WOW | 30. 7. 2020 10:30
Krojač Franz Reichelt se je do smrti poškodoval med padcem s prvega nadstropja Eifflovega stolpa.
Ključne besede:     krojač    skok    padalo    smrt    Eifflov    stolp
Krojač je izzumil padalo - plašč, vendar tragično končal

Franz Reichelt je bil avstrijski krojač, ki je prišel v Francijo, da bi zaživel svoje sanje.  Med leti 1890 in 1900 se je letalstvo ravno začelo bolje razvijati, izumljali so že balone na topel zrak in podobne zrakoplove, kar je postajalo tudi vedno bolj popularno.


Reichelt je bil nad novo tehnologijo in razvojem popolnoma očaran, tudi sam si je želel pustiti pečat v zgodovini razvoja letalstva. V tem času so se ljudje začeli tudi bolj posvečati varnosti v letalstvu in začeli iskati primerna padala, s katerimi bi si piloti in potniki lahko zagotovili varnost v zraku.

Nekatere vrste padal so že obstajala, vendar so delovala večinoma na visoki nadmorski višini, niso pa še obstajala padala, ki bi delovala na nižji nadmorski višini.

Leta 1911 je lastnik Aero kluba v Franciji, Colonel Lalance ponudil visoko nagrado tistemu, ki bo izumil varno padalo za letalce, ki ne presegajo 25 kg telesne teže.


To je bila prava spodbuda za nadarjenega Reichelta, ki je končno našel pravi izziv zase. Samozavestno je začel razvijati takšno padalo. Kot izkušenj krojač je razvil prototip padala, ki je imel svilena krila. Padalo je uspešno upočasnilo padec z neke višine, ko je stvar preizkušal na lutki, ki je običajno počasi pristala na tleh. Vendar je bilo to padalo preveliko in pretežko, da bi ga lahko letalec uporabil na letalu. Krojača to ni ustavilo, razvijal je dalje. Ustvaril je nekakšno padalo, ki je bilo narejeno iz plašča.


Tako je izgledal usodni izum padalo - plašč 


Prvi testi so bili neuspešni, pri enem si je tudi zlomil nogo.Za novi izum je več kot eno leto prosil mestno policijo, da mu dovolijo preizkusit njegov izum tako. Želel je namreč skočiti s prvega nadstropja Eifflovega stolpa. Na koncu je svoje tudi dosegel, vendar je trdil, da bo za testni skok pripravil lutko. Nikomur ni ničesar povedal in ko je 4.2.1912 prišel dan za lutkin skok, se je Reichelt v “padalo-plašč” oblekel kar sam. Skočil je s prvega nadstropja Eifflovega stolpa...in padel.
Krojač padca ni preživel! Žal njegov izum in življensko delo ni delovalo pravilno.

Padec so takrat tudi posneli in ko si ogledaš ta “skok v smrt”, se ti naježi koža!

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del