Quantcast
Radio1_v_zivo


Microsoft podprl mariborske raziskovalce za projekt COVID.SI
| 17. 7. 2020 8:43
Odslej so na voljo računalniške zmogljivosti Microsoftove vodilne platforme v oblaku Azure
Ključne besede:     Univerza    Maribor    projekt
 Microsoft podprl mariborske raziskovalce za projekt COVID.SI
Microsoft podprl mariborske raziskovalce za projekt COVID.SI

Za izvedbo projekta, zasnovanega za analizo kemijskega prostora, ki bi ga lahko uporabili pri razvoju zdravil za COVID-19, so ključnega pomena računalniške zmogljivosti, ki jih sedaj dopolnjujejo vrhunska Microsoftova podatkovna središča. Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, podjetje IntelliMol in Microsoft so prav tako vzpostavili dolgoročno sodelovanje. Microsoft je projektu namenil računalniške zmogljivosti platforme Azure v okviru programa Microsoft AI for Health.

Slovenski projekt COVID.SI – Skupnostna znanost in boj proti koronavirusu je odprta pobuda skupnosti raziskovalcev in prostovoljcev, ki želijo prispevati k znanju o novem koronavirusu in koronavirusni bolezni 19. V okviru projekta iščejo male molekule, ki kažejo potencial, da se vežejo s proteinskimi receptorji in zavrejo procese, ključne za delovanje virusa. V okviru projekta je bila razvita programska oprema, ki si jo lahko vsakdo namesti na svoj računalnik in tako pomaga pri iskanju zdravila. Zmogljivosti tega distribuiranega računalništva sedaj dopolnjuje tudi Microsoftova platforma v oblaku Azure.

»Raziskovalci Laboratorija za fizikalno kemijo in kemijsko termodinamiko Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru smo se pod vodstvom doc. dr. Marka Jukića in izr. prof. dr. Urbana Brena skupaj s sodelavci Katedre za fizikalno kemijo Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani pod vodstvom doc. dr. Črtomirja Podlipnika odločili zagnati projekt COVID.SI – Skupnostna znanost in boj proti koronavirusu ter s tem dodati svoj prispevek k svetovnim prizadevanjem po zamejitvi pandemije COVID-19,« so pojasnili raziskovalci. 


»Svet mora bolje razumeti koronavirusno bolezen 19. V čast in ponos nam je, da po vsem svetu sodelujemo z raziskovalci pri naporih, da pospešimo iskanje zdravila za COVID-19. Z veseljem usmerjamo svoje računalniške vire in znanje k tistim projektom, ki so najbolj obetavni,« je povedala Barbara Domicelj, direktorica slovenskega Microsofta. »Veseli me, da so med njimi tudi odlični raziskovalci in prostovoljci, ki delujejo v sklopu slovenskega projekta COVID.SI. Verjamem, da bo z vrhunskimi računskimi zmogljivostmi naše platforme v oblaku pot do njihovega plemenitega cilja še hitrejša in učinkovitejša.«

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del