Quantcast
Radio1_v_zivo


GLASBENA industrija v Sloveniji je v KRIZI!Kdaj bomo spet lahko šli na koncerte?
Slovenija | 15. 7. 2020 10:58
Marka Soršaka Sokija smo poklicali in vprašali o krizi v glasbeni industriji
Ključne besede:     glasbena    industrija    koncerti    kovid    kriza ukrepi    marko    soršak    bobnar    dobrodelnost    elvis    jackson    
kdaj bomo lahko spet šli na koncerte?

Letošnje leto je zagotovo zaznamovala epidemija korona virusa in prav vsi smo se morali soočiti z vsemi sprejetimi “varnostnimi” ukrepi, ki nam jih je naložilo vodstvo države. V teh težkih časih pa zelo trpi tudi naše družabno življenje, saj smo omejeni na vsakem koraku! Vsi že zelo pogrešamo družabne prireditve, koncerte in festivale. Z njimi smo dihali vsako poletje in ljubiteljem dobre glasbe to izredno manjka.


V jutru sta Anja in Roškar odprla tudi temo o krizi v glasbeni industriji in se s slovenskimi glasbenimi ustvarjalci pogovarjala o tem, kako se oni spopadajo s to problematiko. V tujini so veliki in svetovno znani bendi dobili neke vrste posojila, da bi lahko preživeli te težke čase. Pri nas v Sloveniji pa so kulturniki (sem spadajo tudi naši najboljši glasbeniki) potegnili krajši konec.


Poklicali smo Marka Soršaka Sokija, bobnarja skupine Elvis Jackson, ki je v glasbenem svetu eden najbolj aktivnih Slovencev. Poleg igranja v skupini Elvis Jackson, Marko Soršak v Mariboru vodi tudi svojo bobnarsko šolo, kjer poučuje mlade in nadebudne otroke, pa tudi tiste malo večje. Lahko bi rekli, da ustvarja in vzgaja nove generacije glasbenikov, ki nam bodo nekoč, ko bodo časi morda spet normalni, igrali na slovenskih odrih. Sokija pozna tudi ogromno število osnovnošolcev, saj je z glasbili v svojem dobrodelnem projektu 20za20 obdaril že preko 120 osnovnih šol in na obraze učencev narisal mnoge nasmehe.


Foto:Marko Soršak Soki osebni arhiv


Na vprašanje, kako doživlja trenutno stanje in krizo v glasbeni industriji, nam je odgovoril takole:


“Situacija, ki je vezana na kulturo, se že absolutno predolgo vleče in ta bo pustila velike posledice.Gre za eno veliko kolo, ki se obrača, tu niso le kulturniki, glasbeniki, izvajalci, ampak tudi ostala logistika kot so gostinci, tehniki, lučkarji, ni da ni...ogromno enih ljudi je vpletenih v to zgodbo in problem, ki ga tukaj vidim je, da tudi če bi jutri rekli “vse je ok”, se to kolo še dolgo časa ne bo zavrtelo, ker ni nobenega backupa, nobene podlage in nobene jasne slike. Kakšna manjša stvar se še lahko obrne, ampak tudi ta - kot smo videli v praksi, danes ja, jutri več ne sme. Zadeva stoji in bo stala še nekaj časa, kar lahko prinese veliko problemov, ne le gospodarskih, ampak tudi psihičnih!”

Izjava Marko Soršak Soki o naši glasbeni prihodnosti© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del