Quantcast
Radio1_v_zivo


V Mariboru je z novim koronavirusom okuženih sedem zdravnikov
| 30. 6. 2020 8:40
Do okužbe bi lahko prišlo na strokovnem srečanju v Črni gori
Ključne besede:     Okužba    zdravniki    UKC Maribor    Zdravstveni dom Adolfa Drolca
Ukc maribor
Okuženi zdravniki so delali tudi v Urgentnem centru UKC Maribor.

Vojko Flis, direktor UKC Maribor
PRENESI DATOTEKO
Vsi, ki so bili na urgenci, naj bodo pozorni na bolezenske znake.
PRENESI DATOTEKO
Testiranja še vedno potekajo.

V Mariboru so do danes zjutraj potrdili okužbo z novim koronavirusom že pri sedmih zdravnikih enote nujne medicinske pomoči mariborskega zdravstvenega doma, ki deluje tudi v urgentnem centru UKC Maribor. Kot je povedal direktor kliničnega centra Vojko Flis, so v njihovi ustanovi že sprejeli vse potrebne ukrepe.

Vseh stikov s prvotno tremi okuženimi zdravniki še niso našli, zato iz kliničnega centra pozivajo vse, ki so bili v petek, nedeljo in ponedeljek v urgentnem centru, naj bodo pozorni na svoje zdravstveno stanje. Če opazijo znake, podobne gripi, naj takoj pokličejo svojega osebnega zdravnika in se posvetujejo z njim.


Doslej so opravili testiranje na novi koronavirus pri že več kot 50 ljudeh, čez dan bodo nadaljevali testiranja. Med zdravstvenim osebjem UKC Maribor zaenkrat ni pozitivnih, je pa 14 oseb napotenih v osamitev. Kot je pojasnil Flis, gre za ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi zdravniki iz zdravstvenega doma, zaenkrat pa so rezultati njihovih testiranj negativni.

Iz enote nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca je potrjeno okuženih sedem zdravnikov. "To so zdravniki, ki so imeli 24. junija skupen sestanek zdravnikov nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma. Na tem sestanku je bilo devet zdravnikov - sedem je pozitivnih, dva sta negativna. Od teh zdravnikov so trije delali na urgenci, a tudi ostali zdravniki so imeli stike z nekom in tisti so imeli znova stike z nekom in te stike je v tako kratkem času nemogoče izslediti, čeprav smo delali včeraj ves dan in vso noč," je povedal Flis.

Izvor okužbe še ni znan, po Flisovih besedah pa gre najverjetneje za vnos iz tujine, domnevno iz Črne gore. Eden od okuženih zdravnikov se je namreč tam udeležil posveta, na katerem so govorili o novem koronavirusu in soočanju z njim.

Mariborski urgentni center trenutno deluje normalno, bodo pa zaradi izpada zdravstvenega osebja po direktorjevih besedah najverjetneje težave pri nudenju nujne medicinske pomoči na terenu. UKC Maribor jim bo sicer pomagal s svojimi zdravniki, a je tudi tam 14 zaposlenih v osamitvi, hkrati je čas dopustov.


V UKC Maribor so danes že začeli ponovno vzpostavljati enoto za bolnike s covidom-19, a zaenkrat še nimajo hospitaliziranih bolnikov s covidom-19. Med pozitivnimi sedmimi zdravniki eden kaže resne znake bolezni, ostali pa zaenkrat še ne. "Treba je počakati vsaj sedem dni, da bomo videli, kako se bodo te okužbe gibale in kako se bo bolezen kazala pri okuženih," je dodal. "Razmere so bolj nepregledne kot marca, ko sta prišla dva zaposlena iz Italije. Takrat je bilo stikov teh zaposlenih neprimerno manj kot zdaj, ko se je ta pahljača razširila," je dejal Flis.


Spomnil je, da v UKC Maribor že od prvega pojava novega koronavirusa veljajo varovalni ukrepi, ki jih tudi po uradnem preklicu epidemije niso odpravili. Tako med drugim še vedno velja, da zaposlenim odsvetujejo potovanja v tujino, ne morejo pa jim tega prepovedati, je dejal Flis.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - predsedniške volitve | Volilna pravila - lokalne volitve | Seznam predvajanih del