Quantcast
Radio1_v_zivo


Najdražje prodana kitara na svetu: končni ZNESEK ti vzame sapo
Svet slavnih | 24. 6. 2020 13:14
Legendarna Cobainova kitara vredna 6.010.000 dolarjev!
Ključne besede:     dražba    kitara    Kurt    Cobain    Nirvana    glasba    kovček
legendarna kitara s kovčkom

Le kdo ne pozna legendarno grunge ikono Kurta Cobaina, frontmana zasedbe Nirvana? Žal že pokojni Kurt Cobain je definitivno prezgodaj umrl, vendar njegova zapuščina ostaja, njena vrednost pa očitno še raste. Lansko leto so namreč na dražbi prodali Cobainovo jopico, ki jo je nosil v oddaji MTV Unplugged in je bila ožgana od cigaret – končni znesek je bil 334.000 dolarjev.

V soboto pa so na dražbi Julien’s Auction na Beverly Hillsu prodajali njegovo kitaro, na katero je leta 1993  zaigral v oddaji MTV Unplugged in jo prodali za neverjetnih šest milijonov dolarjev!


Gre za elektroakustično kitaro Martin D-18E iz leta 1959, za katero je bila izklicna cena milijon dolarjev. Zanimanje za Cobainovo kitaro pa je bilo tako veliko, da je znesek hitro narastel na zmagovalnih 6.010.000 dolarjev.


Kupec in srečni novi lastnik legendarne kitare je postal avstralski poslovnež Peter Freedman, ki je tudi lastnik proizvajalca mikrofonov Røde Microphones. Po dražbi je povedal, da kitare ni kupil zase, želi jo razstaviti na svetovni turneji po galerijah in umetniških prizoriščih, ves dobiček pa bo namenil za pomoč glasbenikom.


To je velika stvar. Niti je nisem kupil zase. Plačal sem zanjo, a jo bom izkoristil, da opozorim na finančne stiske glasbenikov po vsem svetu, potem pa jo bom prodal in izkupiček od prodaje prav tako pozneje porabil za isti namen." je povedal Peter Freedman.

Kitara je posebna, saj si jo je Cobain priredil po svoji meri, preuredil pa si je tudi kovček, ki je bil prodan skupaj z legendarno kitaro in na katerega je nalepil letak s podobo albuma Feel the Darkness skupine Poison Idea. Na kovčku je imel Cobain tudi okrašen mošnjiček, v katerem naj bi hranil heroin, od katerega je bil zadnja leta odvisen.