Quantcast
Radio1_v_zivo


Beović: Države NE BOMO zapirali!
Denis Avdić Show | 24. 6. 2020 10:23
Jutranja gostja v Denis Avdić showu je bila infektologinja prof.dr. Bojana Beović
Ključne besede:     epidemija    covid    denis    avdić    show    izbruh    dopust    hrvaška    infektologinja    
jutranja gostja infektologinja prof.dr.Bojana Beović

Jutranja gostja v Denis Avdić showu je bila infektologinja prof.dr. Bojana Beović, ki je odgovorila na nekaj vprašanj, ki te dni pestijo večino Slovencev.

Beovićeva zatrjuje, da so stvari pod nadzorom in da je ta številka (13 novih primerov okužb) še tako nizka, da lahko vsakega posameznika pregleda terenski epidemiolog. Od 13 primerov, ki so jih zaznali včeraj, je bilo 6 primerov  vnešenih iz sosednjih držav, število okuženih pa zajema tudi vikend, saj ob sobotah in nedeljah testirajo manj ljudi.


Zelo pomembno je, da vemo od kje prihajajo okužbe, saj to vpliva na režim na mejah – Beovićeva poudarja, da je pametno, da se država hitro odzove in naredi omejitve za države, iz katerih okuženi primeri prihajajo.

 


Prvi val epidemije je po besedah infektologinje prof.dr.Beovićeve za nami, do zdaj je izgledalo, da je kroženje virusa po Sloveniji praktično izginilo, saj več tednov nismo imeli primera, ki bi ga zaznali nepričakovano. Pred 14 dnevi pa so se začeli intenzivneje vnosi iz drugih držav in nato širjenja, ki so navezana na te posamezne vnose. Lahko bi imeli posamezne manjše izbruhe, če pa jih ne bomo obvladali, pa lahko to pomeni nov začetek drugega vala.

Beovićeva opozarja, da je treba napeti vse sile posameznega državljana in stroke, da ne bomo šli nazaj v scenarij, ki smo ga doživljali v marcu, ko je bilo potrebno zapirati celo državo. Verjetno se bo dalo živeti normalno in s čim manj bolnimi in čim manj žrtvami. Omejevati je potrebno posamezne izbruhe, poskrbeti za primeren režim na meji in seveda je treba tudi individualno poskrbeti za lastno zdravje, da se virus ne prenaša.
Scenarij “ostani doma” za zdaj ni v planu!


Ker se stanje spremlja vsak dan, se čez noč ne bi smele zgoditi kakšne pretresljive stvari. Spremljajo tudi stanje v sosednjih državah (Hrvaška), tudi nacionalna inštituta sta povezana. Če bi se stanje pri naši sosedih spremenilo, bi to izvedeli dovolj hitro, da bi lahko takoj ukrepali.


Kako pa bo z dopusti na Hrvaškem? Infektologinja svetuje, da bi bilo morda letos bolje ostati doma na varnem. Ni pa to uradno mnenje in ne morejo odsvetovati dopusta pri sosedih, saj je njihova epidemiološka slika precej podobna naši in to ne bi bilo pošteno. Imajo le nekaj večjih izbruhov, ki so lahko napoved neke grožnje.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del