Quantcast
Radio1_v_zivo


Policista, ki je ropal na Cankovi, so zaradi odklonskih dejanj že obravnavali
| 10. 6. 2020 15:17
Ivančić: Včerajšnji rop policista je nesprejemljivo dejanje, katerega v policiji ostro obsojamo
Ključne besede:     policist    Cankova    rop    preiskava    storilec
Foto: Informacije o aktivnostih policije v povezavi z včerajšnjim ropom je predstavil Damir Ivančić, direktor Policijske
Foto: Informacije o aktivnostih policije v povezavi z včerajšnjim ropom je predstavil Damir Ivančić, direktor Policijsk

Damir Ivančić, mag., direktor Policijske uprave Murska Sobota je v današnji izjavi za javnost predstavil informacije o aktivnostih policije v povezavi z včerajšnjim ropom bančne ustanove na Cankovi, ko je storilec kaznivega dejanja, policist, na kraju umrl.

Včeraj, 9. junija, malo po 15.00 uri je bil OKC PU Murska Sobota s strani občana obveščen o ropu bančne ustanove na Cankovi. V obvestilu je bilo prav tako navedeno, da je bilo slišati več strelov.

Na podlagi doslej zbranih obvestil je bilo ugotovljeno, da je zamaskiran oborožen moški vstopil v prostore bančne ustanove in od zaposlenih zahteval gotovino, ki mu jo je uslužbenka tudi izročila. Po dejanju je storilec s kraja ropa pobegnil. Med ropom v poslovalnici ni bil nihče poškodovan.

Za storilcem so takoj stekli trije občani in ga pozvali, naj se ustavi. Storilec se je ustavil, obrnil in v njih nameril pištolo, ki jo je imel v roki. Nato je nadaljeval z begom, še vedno pa sta mu sledila dva občana, zadnjih 150 m pa še en občan. Preden ga je dohitel, se je storilec še enkrat obrnil in večkrat ustrelil v tla. Ko je občan storilca dohitel, ga je želel prijeti, zato je prišlo med njima do pretepa. Storilec je za trenutek obležal, občan pa se je v tem času oddaljil za okoli 150 m. Nekaj trenutkov zatem je storilec po do sedaj znanih podatkih storil samomor s pištolo, ki jo je imel s seboj. Ugotovljeno je bilo, da gre za službeno pištolo pokojnega policista. Okoliščine v povezavi s streljanjem in številom izstreljenih nabojev se še ugotavljajo.

Med poskusom prijetja in obvladanja storilca je bil poškodovan tudi občan. Gre za lažje telesne poškodbe, do katerih je prišlo pri pretepu s storilcem. Občan je bil na kraju zdravniško oskrbljen in prepeljan v murskosoboško bolnišnico, kjer je ostal na zdravljenju.

Na kraj so bili napoteni policisti in kriminalisti, ki so zavarovali kraj dejanja, do prihoda preiskovalnega sodnika in okrožnega državnega tožilca.

Na kraju je bilo s preverjanjem ugotovljeno, da je storilec policist. Zato so o tem takoj obvestili posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva RS, ki je pristojen za preiskavo kaznivih dejanj, ki so jih osumljene uradne osebe s policijskimi pooblastili. Uslužbenec SDT je v nadaljevanju sodeloval pri ogledu kraja dejanja, SDT sedaj tudi vodi preiskavo

Danes nadaljujejo z intenzivnim delom na terenu, z zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin. Prav tako bo danes opravljena sodna obdukcija pokojnega.


Glede včerajšnjega dogodka je Ivančić povedal: " V policiji obžalujemo, da se je zgodil včerajšnji primer ropa policista, gre za nesprejemljivo ravnanje, katerega v policiji ostro obsojamo. Do odklonskih pojavov imamo ničelno toleranco, ki se v policiji, sicer med velikim številom zaposlenih, dogajajo v posamičnih primerih, zato imamo vzpostavljen sistem zagotavljanja notranje varnosti in izvajanje ukrepov v tej zvezi."


Kot je danes povedal Ivančić je bil pokojni policist zaposlen na eni od policijskih enot na Policijski upravi Murska Sobota, gre za policista z več kot 25-letnimi izkušnjami. Zoper policista je bil uveden notranje varnostni postopek od 2018 zaradi obravnave domnevnih odklonskih ravnanj, ki so bila posledica njegovega osebnega stanja in prezadolženosti. V tem času je bil dvakrat napoten na preventivni zdravstveni pregled. Z njim so bila opravljena varnostna svetovanja, katerih namen je bil zmanjšanje notranje varnostnih tveganj in nudena psihosocialna pomoč. V 2019 je bil podan predlog za oceno zmožnosti za opravljanje nalog policije in bil napoten na zdravljenje. Sredi marca 2020 je zdravstvena komisija odločila, da je zmožen za opravljanje nalog policije.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del