Quantcast
Radio1_v_zivo


Proračunski sklad za razvoj in pomoč v občini Maribor
| 10. 6. 2020 11:44
Občina pomaga pomoči potrebnim tudi po koncu epidemije
Ključne besede:     Občina    Maribor    sklad
 Sklad sredstva za svoje delovanje pridobiva s strani fizičnih in pravnih oseb v obliki donacij.
Sklad sredstva za svoje delovanje pridobiva s strani fizičnih in pravnih oseb v obliki donacij.

Proračunski sklad predstavlja trajno osnovo za pomoč in spodbujanje razvoja na območju Mestne občine Maribor, tudi po prenehanju epidemije.

Mestni svet Mestne občine Maribor je že pred časom sprejel Odlok o ukrepih za blaženje nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) s katerim je zagotovil pomoč prebivalstvu, javnim zavodom, športnim društvom ter pravnim in fizičnim osebam, ki izvajajo gospodarsko dejavnost na območju Mestne občine Maribor.

Pri sprejetju odloka, je Mestna občina Maribor napovedala stopničasti pristop k zagotavljanju pomoči. S predlogom Odloka o ustanovitvi proračunskega sklada za pomoč in razvoj v Mestni občini Maribor (v nadaljevanju »odlok«), Mestna občina Maribor nadaljuje napovedan stopničasti pristop.

Glavni namen ustanovitve proračunskega sklada ni zgolj pomoč fizičnim in pravnim osebam v času trajanja epidemije. Namen proračunskega sklada je širši – proračunski sklad bo predstavljal trajno osnovo za pomoč in spodbujanje razvoja na območju Mestne občine Maribor. 

Predlagani odlok ni usmerjen zgolj v zagotavljanje pomoči fizičnim osebam (humanitarna pomoč) in pravnim osebam med trajanjem epidemije. Njegov namen je širši. S predlogom se predlaga ustanovitev proračunskega sklada, katerega namena sta dva.

Prvi namen proračunskega sklada je zagotavljanje humanitarne pomoči prebivalcem Mestne občine Maribor. Proračunski sklad bo omogočal trajno zbiranje donatorskih sredstev in razdeljevanje teh sredstev pomoči potrebnim prebivalcem Mestne občine Maribor.

Drugi namen je pospeševanje razvoja in izboljšanje pogojev za razvoj gospodarskih, negospodarskih in humanitarnih dejavnosti v Mestni občini Maribor. Sredstva sklada se bodo lahko za ta namen razdelila v obliki posojil ali subvencij. 

Sklad sredstva za svoje delovanje pridobiva s strani fizičnih in pravnih oseb v obliki donacij. Z namenom zbiranja donacij, se vzpostavi ustrezen internetni portal, organizirajo pa se tudi zbiralne akcije in dogodki. Z donatorjem se sklene ustrezna pogodba, v kateri se opredeli, da se sredstva donirajo v proračunskisklad. Sredstva so namenska.

Dodatno sklad sredstva pridobiva iz naslova obresti (sredstva sklada se lahko gospodarskim in negospodarskim subjektom dodelijo tudi v obliki posojila, sklad obresti pridobiva tudi od depozitov prostih denarnih sredstev). Sklad sredstva dodeljuje skladno s predpisi, ki urejajo javne finance. Slednje pomeni, da se bodo sredstva dodeljevala na podlagi javnega razpisa.

Proračunski sklad se bo financiral z donacijami fizičnih in pravnih oseb. Donacije so namenska sredstva proračunskega sklada. Zato ustanovitev proračunskega sklada ne bo imela vpliva na občinski proračun.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del