Quantcast
Radio1_v_zivo


Odprta kuhna se vrača!
| 9. 6. 2020 11:32
Odprta kuhna se 11. in 12. junija vrača na Pogačarjev trg v Ljubljani
Ključne besede:     odprta kuhna    kulinarika    hrana    tržnica    Pogačarjev trg
Iz ponudbe Odprte kuhne

Kulinarična tržnica Odprta kuhna, ki je v sedmih letih postala nepogrešljiv del življenja v mestu, se v četrtek in petek, 11. in 12. junija, končno vrača na Pogačarjev trg. Daljše zimsko spanje, ki ga je letos zakuhal novi koronavirus, bodo za vse ljubitelje dobrot domačih kuharskih mojstrov nadomestili tako, da bo Odprta kuhna del ponudbe osrednje ljubljanske tržnice kar dva dni na teden. Slastna ulična hrana bo tako ob spremljavi odličnih vin, piva, koktejlov in drugih napitkov na stojnicah Odprte kuhne na voljo vsak sončni četrtek od 10. do 20. ure ter vsak sončni petek od 10. do 22. ure. Porazdelitev obiskovalcev na dva dni predstavlja tudi enega od ukrepov za večjo varnost v novih razmerah.
»Sezono bomo pričeli s ponudbo naših dolgoletnih partnerjev, katerih rebrca, rezance, šmorn, falafle, pohanega piščanca, flancate in ostale poslastice že marsikdo težko pričakuje. Novosti, za katere smo že dogovorjeni, pridejo na vrsto nekoliko kasneje. Z naše strani bomo naredili vse, da bo Odprta kuhna varen prostor in da bo hkrati izkušnja obiska še vedno tista prava, polna razigranosti in veselja. To je seveda rezultat dobre energije naših ponudnikov in obiskovalcev, te pozitivne kemije noben virus ne more uničiti. Zato niti najmanj ne dvomiva, da bodo poleg gostincev tudi naši obiskovalci upoštevali nova pravila, kot sta ustrezna razdalja in higiena rok,« sta pred začetkom 8. sezone povedala ustanovitelja Odprte kuhne Alma in Lior Kochavy in dodala, da ostajajo predani trajnostni naravnanosti. To pomeni, da bo ves pribor za enkratno uporabo (krožniki, pribor, prtički, slamice) iz biorazgradljivih materialov, kozarci pa stekleni (uporabljeni enkrat) ali biorazgradljivi.
Poudarila sta, da so standardi higiene in varnosti v gostinstvu, še posebej na prostem, že brez ukrepov proti novemu koronavirusu izjemno visoki in zahtevni, vsi ponudniki hrane in pijač na Odprti kuhni pa se bodo držali tudi vseh protikoronskih ukrepov. Sicer pa bosta najbolj očitni spremembi večji razmak med stojnicami in med mizami, slednje bodo tudi redno razkuževali. Na vseh stojnicah bo na voljo razkužilo za roke, v novih razmerah pa bo še posebej dobrodošla tudi letos uvedena možnost brezgotovinskega plačevanja s karticami. Ker gre za tržnico na prostem, uporaba mask za obiskovalce ni obvezna. Zbiranje odpadkov bo še vedno potekalo ločeno ob pomoči svetovalcev iz JP VOKA SNAGA.
Ekipa Odprte kuhne bo na svoji spletni strani www.odprtakuhna.si objavila tudi odgovore na vprašanja v zvezi z obiskom v novih razmerah, za morebitna dodatna pojasnila pa bodo na voljo tudi na družbenih medijih Facebook, Instagram in Twitter.


In kaj bo Odprta kuhna ponudila ob začetku 8. sezone? Tradicionalne slovenske jedi, kot so štruklji, pražena jetrca, domače testenine, šmorn, pohan piščanec s praženim krompirjem in najboljša potica, bodo pripravljali na stojnicah Mojih štrukljev Slovenije, Gostilne Mihovec, Domačije Lisjak 1956, Dvora Jezeršek, Gostilne pri Mari in Gostilne pri Kuklju. Po sočne, dimljene in na hudih žarih pečene mesne jedi se bodo mesojedci lahko odpravili na stojnice Dnevnega bara Pr'Mrtinet, Gostilne Čad, Gostilne in pivnice Stari pisker, Argentino Steakhouse, Dobre vile ter Super hrusta, kjer bodo mojstri pripravljali rebrca, stejke, čevapčiče, hrustljavega odojka ... Za pisane brezmesne burgerje se bo treba oglasiti na stojnici Organic Garden, seveda pa bodo brezmesne jedi del ponudbe tudi pri številnih drugih ponudnikih.

Okusi Sredozemlja bodo na stojnicah Španske vasi, Taverne Tatjana in restavracije Altroké vabili v tople kraje. Če že ne moremo zares tja, si privoščimo vsaj pravo špansko paello in churrose, torteline iz parmezanovega hlebca, pa sardele, kalamare, hobotnico in školjke. Tudi tisti, ki jih mikajo potovanja v daljne dežele, se bodo lahko na Odprti kuhni vsaj v kulinaričnem smislu podali na pot. Z jedmi z vsega sveta bodo tudi najhujše primere vanderlusta zdravili Roza Slon, Dežela okusov, Indijska restavracija Namasté, El Patrón Taco & Store, Restavracija Kitajski vrt, Yildiz Han – hiša turške kulinarike, Skuhna, Abi Falafel, Perzijska kuhinja, Restavracija Shambala, EK Bistro ter TINK superfood café.

Za sladke užitke bodo z browniji, makroni, sladoledom, palačinkami, vaflji in pitami skrbeli Atelier Karim, TWISTER Ice Cream Rolls, Gelateria Romantika in Veganika, post-izolacijske debate pa bodo najbolj gladko stekle ob odličnih butičnih pivih s stojnice Craft beer, vrhunskih vinih J&B vinoteke in Vinoteke Movia ali ob slovenskem džinu s stojnice Brina.