Quantcast
Radio1_v_zivo


Pretresljiva slika dečka, ki objema žensko! Ko izveš kdo sta in kaj sta naredila, boš ogorčen
OMG/WTF | 5. 6. 2020 6:11
Poroke med otroci in odraslimi so v nekaterih državah žal še vedno na seznamu ...
Ključne besede:     otrok    ženska    poroka    obred    tradicija    bizarno    družina    pretresljivo    Afrika    običaj
9-letnik se je poročil z 62-letnico, da bi s tem počastila prednike in si zagotovila lepše življenje

Saneie Masilela ima 9-let in je najmlajši ženin na svetu, ki se je poročil z žensko, staro 62 let. Za svojo ženo je vzel Heleno Shabangu, mamo otrok, starih med 5 do 28 let. Njen prvi mož, 66-letni oče njenih otrok, poroki ni nasprotoval, temveč je bil celo za, saj je prepričan, da bo ta združitev pomagala pri lepšem življenju obeh družin. Poročila sta se pred 100 svati, v majhni vasici na jugu Afrike. Gre za običaj oz. tradicijo, ko naj bi pari s tem počastili svoje prednike. Dve družini se dogovorita za poroko in izpeljejo obred ne glede na razlikovanje v letih. 

Njegovi starši so nato nevesti ponudili velikodušno doto. Zakonske zveze med otroki in starejšimi osebami v tej vasici niso novost ter veljajo za nekaj običajnega. Čeprav je med prebivalci še ogromno takih, ki temu nasprotujejo in se odločno upirajo, pa so še vedno tudi taki, ki verjamejo v to, da si s poroko v življenje prikličejo bogastvo in se na ta način poklonijo ''višjim silam''.
Ko so dečka vprašali, če mu je kaj žal, da se je poročil, pa je odvrnil, da ne. Dejal je, da je pripravljen na poroko, saj bo potem imel boljšo izobrazbo, lahko bo hodil v šolo in trdo delal. Ko odraste pa se bo poročil z žensko svojih let.

Helena je dejala, da je presrečna, da je deček privolil v poroko z njo in s tem počastil spomin na prednike. To prinaša veliko srečo in bogastvo, da bosta družini živeli lepo. Otroške poroke pa imajo precej negativne družbene posledice in povečujejo tveganje, da se medgeneracijski cikli revščine ohranjajo, naštevajo v Unicefu.

Podatki o otroških porokah se sicer največkrat nanašajo na otroške neveste, čeprav otroške poroke vključujejo tudi dečke oziroma tako imenovane otroške ženine, ki pa zaradi pomanjkanja podatkov največkrat ostajajo spregledani, opozarjajo pri Unicefu. Otroške poroke predstavljajo eno najhujših kršitev otrokovih pravic.

''Poroka otrokom ukrade otroštvo,'' je opozorila izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore. ''Otroški ženini so prisiljeni prevzeti odgovornosti, za katere pogosto še niso pripravljeni. Zgodnje poroke prinašajo zgodnje očetovstvo in s tem dodaten pritisk za vzdrževanje družine, prekinitev izobraževanja in omejitev zaposlitvenih priložnosti,'' je še poudarila.

Vzroki za otroške poroke se skrivajo predvsem v revščini, dotah, kulturnih razlogih, zakonih, ki dovoljujejo otroške poroke, v verskih in socialnih razlogih, v nepismenosti in v prepričanju, da ženska ni sposobna delati za lasten denar.© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del