Quantcast
Radio1_v_zivo


Mislila, da je hčerko med sprehodom ožgalo sonce, ko je ugotovila, kaj je storila starejša sestrica
OMG/WTF | 26. 5. 2020 7:55
Nevedoč odtrgala nevarno rastlino in jo položila v voziček
Ključne besede:     rastlina    obraz    otrok    opekline    nevarnost    bolnica    voziček    dojenček
Clarie Hardwick (29) se je z vozičkom sprehajala v bližini travnika, ko je njena starejša hčerka Lexi (8) svoji sestrici v voziček položila rastlino, ki jo je odtrgala po poti. Deklica je želela sestrici pokloniti rožo, mama pa ni imela za mar, da je v resnici odtrgala zelo strupeno rastlino. Zvečer, preden jo je dala spati, pa je opazila, da ima nekoliko rdeča lička. Mislila, da je od popoldanskega sprehoda in da jo je ožgalo sonce. Namazala jo je s kremo, naslednje jutro pa je sledilo nepričakovano. Dekličin obraz je bil videti čisto ožgan in rdeč.Hitro jo je odpeljala v bolnišnico, kjer je preživela noč na oddelku za opekline. Zdravniki so ugotovili, da to niso sončne opekline, ampak jih je povzročila rastlina imenovana orjaški dežen. Gre za na videz povsem nenevarno rastlino, ki pa lahko povzroči nemalo preglavic. Če pride v stik z očmi, celo slepoto. Deklica je imela srečo, da ni oslepela. ''Nisem vedela, da je ta rastlina, ki je tako lepa in nedolžna, tako zelo nevarna. Večkrat sem jo že opazila in nikoli pomislila, da lahko povzroči takšne opekline,'' 
je zapisala in opozorila vse starše, ki se sprehajajo v bližini travnikov, da so pozorni na svoje otroke ter na to, kakšne rastline so v bližini.

Orjaški dežen je strupena kobulnica, ki lahko zraste od dva do štiri metre v višino. Izvira s Kavkaza in srednje Azije. V Evropo so ga prinesli kot okrasno trajnico. Zanimiva je zaradi velikih listov in orjaških kobulastih socvetij.Strupen rastlinski sok orjaškega dežena vsebuje furanokumarine in na koži, ki je izpostavljena soncu, povzroča pekoče in boleče izpuščaje. Ti se pogosto razvijejo v trdovratne mehurje, ki se zelo počasi zdravijo. Rastlinski sok, ki zaide v oči, pa lahko povzroči začasno ali celo trajno slepoto.