Quantcast
Radio1_v_zivo


Mariborčanka Nataša Grandovec, diplomirana oblikovalka nakita
| 21. 5. 2020 10:26
Edina iz Slovenije s svojim delom sodeluje na mednarodnem natečaju Gioielli in Fermento
Ključne besede:     Nakit    virtualna razstava    Mariborčanka
Nataša Grandovec, izbranih je bilo le 62 oblikovalcev nakita iz celega sveta. Foto: Boštjan Lah
Nataša Grandovec, izbranih je bilo le 62 oblikovalcev nakita iz celega sveta. Foto: Boštjan Lah

Nataša Grandovec, dipl. oblikovalka nakita, je bila letos, kot edina iz Slovenije, izbrana na mednarodnem natečaju Gioielli in Fermento, ali v prevodu Fermentiran nakit. To je mednarodno oblikovalsko tekmovanje nakita, ki ga organizira mesto Castel San Giovanni v Piacenzi v Italiji, skupaj z AGC, italijanskim društvom za sodobni nakit, in z šolo Le Arti Orafe iz Padove.

Letos se je tekmovanje odvilo že desetič in vedno je inspiracija za oblikovanje kemični fenomen fermentacije, kot metafore evolucije na področju sodobnega eksperimentalnega nakita. Umetniki iz celega sveta so predstavili nakit iz najrazličnejših materialov, oblik in tehnik. Tema letošnjega tekmovanja je bila Staranje in Evolucija, kar povezuje koncept staranja vina z oblikovalskim raziskovanjem in razvojem.

Na žalost letos zaradi pandemije ni bilo v Castelu san Giovanni razstave izbranih del, kot vsa leta poprej, vendar pa si je izbran nakit možno ogledati na virtualni razstavi na strani: www.eliananegroni.it

Nataša Grandovec v svojem prodajnem ateljeju v Mariboru že trinajst let oblikuje nakit, v katerega preliva zgodbe, vtise iz narave.

Njene broške, zapestnice, uhani, okrasne igle, ki jih že trinajsto leto ustvarja in prodaja v svojem studiu April v Ulici kneza Koclja v Mariboru, včasih bolj spominjajo na nosljive male plastike kot na nakit.

Tačas se že pripravlja na novo razstavo. Z oblikovalko nakita Martino Obid Mlakar bosta oktobra razstavljali v Ljubljani. Leta 2018 sta bili že izbrani za razstavo v atriju mestne hiše v Ljubljani, s katero sta se predstavljali tudi v mariborskem Vetrinjskem dvoru. Tokrat delata na temo ljubljanskega gradu in narave.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del