Quantcast
Radio1_v_zivo


Nikoli ne peri perila na ta način! Ko izveš, kaj se ti lahko zgodi, boš prenehal že danes
Uporabna vsebina | 16. 5. 2020 3:19
Pranje posteljnine in brisač pri manj kot 60 stopinj Celzija je prenizko - ne uniči bakterij!
Ključne besede:     pranje    stopinje    bakterije    pršice    plesen    pralni    stroj    učinkovito    nasvet    perilo    zdravje
Pranje posteljnine, brisač in kuhinjskih krp pri manj kot 60 stopinj Celzija ni učinkovito!

Posteljnina, brisače, kopalni plašči in kuhinjske krpe so ene izmed stvari, kjer je skritih največ bakterij. Na postelji, kjer preživiš kar tretjino svojega življenja se skriva ogromno bakterij in pršic, ki so lahko na dolgi rok precej škodljive, če posteljnine redno ne pereš. Poleg bakterij pa se tu najdejo še plesni, ki pa so izjemno nevarne za naše zdravje. 

A še bolj kot postelja, so plesni pogoste na brisačah, kuhinjskih krpah, kopalniških preprogah in kopalniških plaščih, saj je tam veliko vlage, sploh, če stvari dobro ne posušimo. To so stvari, ki jih moramo redno in dobro oprati ter na ta način poskrbeti, da iz njih odstranimo vse bakterije, ki bi morda lahko ogrožale naše zdravje. 

Da pa bi bakterije, plesni in pršice karseda uspešno odstranili, je pranje pri manj kot 60 stopinjah Celzija prenizko.Temperatura mora preseči 60 stopinj Celzija, če želimo uspešno odstraniti vse bakterije, ki se skrivajo v tkaninah. Pranje perila pri nizkih temperaturah resda zmanjša stroške elektrike, a zaradi tega ni vredno tvegati zdravja. 

Pranje pri 30 ali 40 stopinj Celzija uniči samo 6 % bakterij in nevarnih stvari, pranje pri 60 stopinjah ali več pa kar 100 %.

Edini način, ki bo poskrbel za uničenje bakterij, virusov in pršic pri nizkih temperaturah, denimo pri 40 stopinjah, je, da posežete po detergentu, ki vsebuje belilo. Če večino perila perete pri 40 stopinjah, uporabite dezinfekcijsko sredstvo ali detergent, sploh pri pranju odejic in pregrinjal za otroke, svetujejo strokovnjaki.


Katera bakterija nas ogroža?

To je bakterija E.coli (escherichia coli), ki je naravno prisotna v črevesju ljudi in živali ter je po večini popolnoma neškodljiva.

Zdravi odrasli ljudje po okužbi s to bakterijo hitro okrevajo (v roku enega tedna), stanje pa se lahko zaplete pri otrocih in starejših, saj lahko pride do odpovedi ledvic.

Kako prepoznati simptome okužbe z E.coli bakterijo:

- blaga driska, ki lahko preide v krvavo

- trebušni krči, ki jih spremljajo močne bolečine in zatrdelost v trebušnem predelu

- slabost in bruhanje
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del