Quantcast
Radio1_v_zivo


V ZD Ljubljana postopno izvajanje zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev
| 12. 5. 2020 5:35
Predvidoma od naslednjega tedna dalje bo obravnava potekala pri izbranih osebnih zdravnikih
Ključne besede:     ZD Ljubljana    zdravstveni dom    pacient    zdravnik    koronavirus    ukrepi    pregled
S sproščanjem ukrepov postopno povečujejo obseg izvajanja posameznih dejavnosti v ZD Ljubljana.

Ob sproščanju ukrepov na nacionalnem nivoju in pa z odredbo MZ o začasnih ukrepih na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19, so v ZD Ljubljana postopoma pričeli povečevati obseg zdravstvenih storitev.
Predvidoma od naslednjega tedna dalje bo obravnava na primarnem nivoju tako v družinski medicini, pediatriji in zobozdravstvu za vse paciente, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal, potekala pri izbranih osebnih zdravnikih, vendar nekoliko drugače kot smo bili vajeni pred epidemijo. Organizacija zdravstvene oskrbe na primarnem nivoju se bo tudi v prihodnje morala prilagajati epidemiološki situaciji v luči zagotavljanja varnosti tako pacientov kot zdravstvenih delavcev, vsaj dokler ne dosežemo dobre prekuženosti ali precepljenosti prebivalstva. Zato je še naprej potrebna previdnost, uporaba zaščitne opreme in upoštevanje vseh ukrepov za preprečevanje okužbe s koronavirusom.

Pregled v ZD Ljubljana je možen samo na podlagi predhodnega naročanja in posveta z medicinskim osebjem (po telefonu ali e-pošti). Če ima oseba zdravstvene težave je nujno, da predhodno kontaktira ambulanto osebnega zdravnika po telefonu ali e-pošti. Zdravnik bo glede na zdravstvene težave tudi strokovno presodil o načinu obravnave, ki je potrebna. Obravnava se lahko izvede po e-pošti, po telefonu ali neposredno s kliničnim pregledom. Osebni zdravnik bo že po telefonu po potrebi odredil odvzem brisa na novi koronavirus ali pregled v COVID ambulanti.

V vseh dejavnostih ZD Ljubljana so zaradi epidemiološke situacije potrebne prilagoditve v organizaciji dela, zato so termini že naročenih pacientov odpovedani. Že naročeni pacienti in tisti, pri katerih je bil pregled v zadnjih 2 mesecih odpovedan, bodo po telefonu ali pisno PREJELI NOV TERMIN PREGLEDA. Na pregled naj prihajajo zdrave osebe. V kolikor posameznik zboli, prosimo, da to sporoči in tako omogoči pregled drugim. Dan pred pregledom bo pacient praviloma poklican s strani zdravstvenega osebja, ki s pomočjo vprašalnika preveri zdravstveno in epidemiološko stanje. Vprašalnik, ki je objavljen tudi na spletni strani ZD Ljubljana, lahko pacient izpolni tudi sam in ga prinese s sabo na naročen termin. V zdravstveni dom naj pacienti pridejo največ 5 minut pred naročenim terminom. Na vhodu v zdravstveni dom si bodo razkužili roke in prejeli kirurško masko, ki jo morajo imeti nameščeno ves čas obravnave. V prostorih zdravstvenega doma je potrebno, da pacienti upoštevajo osebno varnostno razdaljo vsaj 1.5 metra.

V ZD Ljubljana bi želeli, da se racionalnost do zdravstvene oskrbe pri ljudeh ohrani tudi po koncu epidemije. V epidemiji se je namreč izkazalo, da se določena stanja ugodno pozdravijo tudi brez obiska pri zdravniku. Določena stanja pa seveda zahtevajo obravnavo pri zdravniku in je odlašanje lahko tudi škodljivo. Za ločevanje med obojim pa moramo prisluhniti sami sebi in v prvi vrsti prevzeti odgovornost in skrb za svoje zdravje. 
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del