Quantcast
Radio1_v_zivo


Rodila tri sinove in ob rojstvu vsakega izvedela kruto novico: ''Potihem sem upala, da ne bo prišlo do tega''
Zanimivo | 18. 5. 2020 9:31
Vsi trije bratje so se rodili z očesnim tumorjem
Ključne besede:     otrok    tumor    rak    oko    mama    šok    kruto    starši    geni    novica    rojstvo    bratje
Vsi trije bratje so se rodili z očesnim tumorjem

Angie in Aaron Rush sta 5 let nazaj dobila prvega sina Tristena, ko so kaj hitro po njegovem rojstvu ugotovili, da ima retinoblastom. Podedoval ga je od mame, ki je že kot dojenčica zbolela za očesnim tumorjem in je bilo 50 % možnosti, da ga dobi tudi njen otrok. Seveda so upali, da se to ne bo zgodilo, a so bili pripravljeni. Dečka so takoj začeli zdraviti v otroški bolnišnici v Atlanti.

Kaj je retinoblastom?

Je najpogostejši maligni očesni tumor v otroški dobi in redka bolezen, ki se pojavi pri približno enem otroku na 15.000 otrok. Če bolezen ni dovolj hitro prepoznana, lahko uniči njegovo oko in njegov vid, v najhujšem primeru povzroči smrt. Pri družinski in obojestranski obliki bolezni tumor po navadi odkrijemo že v prvem letu otrokovega življenja, pri enostranski, sporadični obliki pa se pojavi nekoliko kasneje, med 1. in 3. letom starosti. Začetek bolezni po 5. letu starosti pa je redek.


Starša pravita, da so sinovi razigrani in kljub bolezni vedno nasmejani

Deček je počasi okreval in 2 leti pozneje sta se znova odločila za še enega otroka. Rodila je drugega sina, po imenu Caison. Nekaj tednov po njegovem rojstvu pa so odkrili, da ima tudi on retinoblastom. Nemudoma so začeli z zdravljenjem. Ker si je par želel velike družine, sta pol leta nazaj dobila še enega sina. 

In ker ''nesreča'' nikoli ne počiva, so letošnjega januarja ugotovili, da ima tudi njun tretji sin Carter to bolezen. Tokrat je starša diagnoza bolj pretresla, saj nista pričakovala, da se bo to zgodilo pri vseh treh otrokih. 


''Počutim se zelo krivo, ...'' je povedala Angie in dodala, da se počuti blagoslovljeno, da gre sinovom dobro ter zdravljenje lepo napreduje 

''Čeprav smo vedeli, da obstaja 50 % možnosti, da sinovi to dobijo od mene, smo bili ob njihovem rojstvu in diagnozi vseeno pretreseni,'' pove mama, ki se je prav tako rodila z retinoblastom in izgubila levo oko pri 6 tednih.

Zavedala se je, da lahko to bolezen prenesen na svoje otroke, ni pa si mislila, da bo vplivala na vse tri. O ponovnem naraščaju ne razmišlja, saj znova obstaja precej velika možnost ponovitve bolezni. 


Carter (7 mesecev), Caison (3) in Tristen (5)

Najmlajši sin Carter je nekaj časa nazaj začel s prvim krogom kemoterapije. Družina je precej optimistična glede prihodnosti sinov in pravi, da so fantje pravi bojevniki. Stojijo si ob strani in so pozitivni. 


7-mesečni Carter med zdravljenjemKer imata zakonca velike stroške z zdravljenjem vseh treh sinov, sta ustanovili stran GoFundMe za pomoč pri plačevanju naraščajočih stroškov zdravljenja.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del