Quantcast
Radio1_v_zivo


Bled je obiskal predsednik republike Borut Pahor
| 21. 4. 2020 19:05
S sodelovanjem je mogoče izboljšati kakovost Blejskega jezera
Ključne besede:     Bled    Blejsko jezero    predsednik republike    obisk
"Blejsko jezero je osnova ne le blejskega, temveč celotnega slovenskega turizma."

V torek, 21. aprila je predsednik republike Borut Pahor ob svetovnem dnevu Zemlje obiskal Bled, kjer se je seznanil s stanjem Blejskega jezera. Dosedanje ukrepe in stanje so mu predstavili župan Janez Fajfar, direktor občinske uprave Robert Klinar, Srečko Kunčič, društvo Spoštujemo Bled in Miha Žvan, Društvo za varstvo okolja, s strani države pa mag. Špela Remec Rekar, ARSO, Lara Flis, Ministrstvo za okolje in prostor ter v.d. direktorja Direkcije za vode, Roman Kramer.

Osrednje sporočilo srečanja je, da bomo skupaj zmogli. Predsednik republike je dejal, da želja Bleda, da bi državni zbor sprejel poseben zakon o Bledu, verjetno ne bo uresničena, kljub temu pa sam vidi dovolj priložnosti za zdravljenje jezera v pristojnostih služba in institucij tako na lokalni kot tudi na državni ravni. »Prepričan sem, da je današnje stanje s sodelovanjem vseh pristojnih moč spremeniti v toliko, da bo kvaliteta jezera in življenja na Bledu bistveno višja. To pa je točno to, kar sodi v koncept razvoja turizma in turističnih krajev v Sloveniji,  naša dežela je namreč ustvarjena za trajnostni razvoj«, je povedal predsednik in dodal, da če bomo znali turizem usmeriti v kakovostni in ne v masovni razvoj, se naši deželi ni treba bati ničesar.

Dobre novice prihajajo tudi s strani Ministrstva za okolje in prostor in Direkcije za vode. Takoj bodo začeli s pregledom natege, če bo treba, jo bodo posodobili. Cilj vseh ukrepov je, da stanje jezera do leta 2027 iz zmernega preide v dobro. Kot je povedal v.d. direktorja Direkcije za vode, Roman Kramer,  bodo prevetrili tudi gojitvene načrte za ribe, predvsem za krape. Kot je poudaril, jezero potrebuje ribe, ki se hranijo s planktonom.

Sodelovanje med ministrstvi, pomembna sogovornika bosta namreč tudi ministrstvi za kmetijstvo in infrastrukturo, ter lokalno skupnostjo, bo ključnega pomena za uspeh.

Blejski župan je povedal, da je zelo vesel predsednikove pomoči, saj je Blejsko jezero ne samo obraz Bleda pač pa obraz vse Slovenije ter se zahvalil predsedniku za skrb in podporo.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del