Quantcast
Radio1_v_zivo


13 nenavadnih fobij, ki jih imajo ljudje! Kako preživiš številko 7 v času izolacije?!
Zanimivo | 27. 4. 2020 3:46
Imaš tudi ti kakšno fobijo?
Ključne besede:     strah    fobija    nenavadno    bizarno    neobičjano    bolezen
Fobija pomeni strah in je vrsta anksiozne motnje, ki se izraža kot močan in vztrajen strah pr

Ljudje imamo ogromno strahov, med drugimi tudi do stvari, ki nam niso poznane. Poznamo pa tudi tiste strahove, ki v nas vzbujajo neprijetne občutke že s tem, ko pomislimo nanje, kaj šele, da bi se jih dotaknili ali jih samo zagledali. Strah pred kačami, pajki, višino ali temo je nekaj, kar se nam ne zdi čudno, kaj pa strah pred goloto ali lasmi? No, to pa je nekaj drugega.

Zbrali smo nekaj najbolj bizarnih fobij, ki so na prvi pogled mogoče res zabavne, v resnici pa ''fobikom'' predstavljajo veliko več težav, kot si mislimo.

1. Alektrofobija – strah pred piščanciLjudje, ki se bojijo piščancev, v najhujših primerih napad panike dobijo že, ko vidijo kokošje pero, videti pa ne morejo niti jajc, niti piščančjega mesa.

2. Triskaidekafobija – strah pred številom 13Ko nastopi 13. dan v mesecu, ljudje, ki trpijo za triskaidekafobijo, nočejo stopiti iz svoje hiše, saj se bojijo, da se jim bo zgodilo nekaj slabega. Številke se na daleč izogibajo in tudi tega članka verjetno ne berejo.

3. Neofobija – strah pred novostmiČeprav si pri strahu pred novostmi najpogosteje predstavljamo naše dedke in babice, ki se kot hudič križa bojijo računalnikov in pametnih telefonov, pa je ta strah do neke mere precej pogost tudi pri otrocih. 

Strah ali zavrnitev okusa hrane je znan kot prehranska neofobija. Govorimo o obnašanju, značilnem za stopnjo razvoja otroka. Prehrana neofobija, ki dobesedno pomeni, da se boji okusa neznane hrane, se nanaša na zavrnitev novih živilskih proizvodov.

4. Heliofobija – strah pred soncemMedtem ko se večina človeštva z veseljem nastavlja sončnim žarkom in hrepeni po lepšem vremenu, so tile oblačni dnevi pisani na kožo vsem, ki trpijo za heliofobijo. Neracionalen strah lahko vpliva tudi na njihovo zdravje, saj zaradi izogibanja soncu lahko utrpijo pomanjkanje vitamina D.

5. Chaetofobija – strah pred lasmiSo ljudje, ki jim odpadli lasje zbujajo gnus in so tisti, ki se jih na smrt bojijo. Strah pred lasmi je pri nekaterih tako močan, da se bojijo celo tistih na svoji glavi.

6. Gimnofobija – strah pred golotoTo je strah pred lastno goloto in predtem, da sam sebe ne moreš gledati golega. Nekateri gimnofobi se celo tuširajo oblečeni!

7. Oikofobija – strah pred domom»Ljubo doma, kdor ga ima,«
vsekakor ne velja za ljudi, ki trpijo za oikofobijo – neracionalnim strahom pred hišnimi aparati, opremo, in drugimi hišnimi predmeti. Če kup umazanega perila že nekaj časa čaka, da ga opereš, torej mogoče ne gre za lenobo, ampak za tvoj strah pred pralnim strojem.

Kaj pa če je tvoj strah tako velik, da je vse kar lahko počneš doma, le spiš? V tem času pa je to zelo težko, sploh, ker moraš ostati doma.

8. Tripofobija – strah pred luknjamiGre predvsem za strah pred skupinami lukenj, ki po mnenju psihologov izvira iz naše evolucijske zgodovine. Luknje, ki jih naredijo žuželke ali rane namreč podzavestno povezujemo z nevarnostjo.

9. Fagofobija – strah pred požiranjemNa prvi pogled nenavadna, a precej nevarna fobija, saj lahko povzroči izgubo telesne teže in celo podhranjenost. Fagofobi imajo v blažjih oblikah fobije težave z goltanjem nekaterih stvari, kot so na primer tablete, v hujših pa sploh ne marajo jesti in piti.

10. Omfalofobija – strah pred popkiLjudem, ki trpijo za omfalofobijo je misel, da se bi nekdo dotaknil njihovega popka, povsem nepredstavljiva groza!

11. Ergofobija – strah pred delovnim okoljemErgofobi se na delovnem mestu počutijo zelo slabo, v najhujših primerih pa so zaradi stresa in živčnosti, ki jim jo povzročajo pisarne, pogosto brezposelni.

12. Panfobija – strah pred vsemPanfobiki živijo v neprestanem strahu, nekateri imajo tudi občutek, da jim vse življenje zasleduje zlo.

13. Fobofobija – strah pred fobijamiČe enkrat trpiš za hudim neracionalnim strahom, te lahko hitro postane strah tega, da se boš bal še drugih stvari! A brez skrbi, če si se prebil do konca našega seznama, te težave gotovo nimaš.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del