Quantcast
Radio1_v_zivo


UKC Maribor
| 17. 4. 2020 9:54
Vnovično izvajanje nenujnih storitev bo postopno
Ključne besede:     UKC    Maribor    storitve
 Med otroki doslej niso zabeležili okužb z novim koronavirusom.
Med otroki doslej niso zabeležili okužb z novim koronavirusom.

Ob napovedi vnovičnega izvajanja nenujnih zdravstvenih storitev v bolnišnicah v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor poudarjajo, da bo to izvedeno postopno. Zato konkretne napovedi o nadaljnjem poteku njihovega dela niso mogoče, bo pa vsak bolnik pravočasno individualno obveščen o obravnavi ali posegu.

Ponovili so, da bo ta prehod težji v bolnišnicah, kjer so hospitalizirani pacienti s covidom-19, kot pa v ostalih bolnišnicah, kjer teh pacientov nimajo. "UKC Maribor je covid bolnišnica in ravna točno tako, kot je povedala vodja strokovne komisije pri vladi. Se pravi postopoma odpiranje ambulant in obravnava pacientov ter ovrednotenje njihovega zdravstvenega stanja," so poudarili.

Ker so se v zadnjem približno mesecu dni ukvarjali predvsem z bolniki s koronavirusno boleznijo 19, pri ostalih pa prevzemali le najbolj nujne primere, se je število ambulantnih obravnav v njihovem zavodu po ocenah strokovnega direktorja UKC Maribor Matjaža Vogrina zmanjšalo za približno 65 do 70 odstotkov, število operativnih posegov pa za 70 odstotkov. Da bi čim prej zmanjšali te zaostanke, načrtujejo v prihodnjih mesecih dodatno delo v popoldanskih izmenah in morda tudi v soboto.

"Na vsakem oddelku je zadolžena posebna ekipa, da pripravi triažni program in da sistematično obdela napotnice ter kliče na diagnostične in terapevtske obravnave paciente glede na lastno presojo stopnje nujnosti," je povedal Vogrin, še preden so minuli konec tedna začele veljati spremembe odloka o začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19, ki omogočajo ponovno izvajanje nenujnih ambulantnih specialističnih dejavnosti.

Bolnikom iz UKC Maribor sporočajo, naj ne kličejo v bolnišnico, ampak bodo o datumu pregleda ali operacije obveščeni pisno ali telefonsko. "Vsi pacienti bodo prejeli nov datum pregleda in bodo o tem telefonsko obveščeni s strani UKC Maribor oz. preko kontaktov, ki so jih navedli," so navedli.

Opozorili so še, da bo vsak izmed klinik in oddelkov tudi v prihodnje potreboval vhodne kontrolne točke in t. i. sivo cono za prepoznavanje morebitnih okužb s covidom-19, kar zahteva dodaten kader in ustrezno zaščitno opremo.

Velik upad obravnav so med drugim zabeležili na kliniki za pediatrijo. "Starši se v teh časih morda bojijo iti do zdravnika, kolegi na primarni ravni pa izredno malo otrok napotijo na nadaljnje vodenje v hospitalno obravnavo. Trenutno imamo okoli 35 bolnikov, v prejšnjih letih je bilo povprečje v tem času vedno med 60 in 70 bolnikov, velik izpad pa je tudi pri ambulantnih pregledih. Še ko smo jih pričakovali, bolniki niso prišli, ker so v mediji slišali, da je vse skupaj prepovedano," je povedal v. d. predstojnika te klinike Jernej Dolinšek.

Med otroki doslej niso zabeležili okužb z novim koronavirusom, zato so se že lotili pregledovanja seznamov bolnikov. Razvrstili so jih po nujnosti in dogovorili s starši nadaljnji potek zdravljenja. "Tako smo ugotovili, pri katerih je nujna osebna obravnava, pri tistih, ki jih poznamo že deset let, pa je velikokrat dovolj že telefonski pogovor," je povedal Dolinšek.

Na ministrstvu za zdravje so se odločili za ponovno in postopno uvajanje zagotavljanja nenujnih oblik zdravljenja, da se razbremeni izvajalce zdravstvene dejavnosti na primarni ravni, zagotovi pretočnost bolnikov iz primarne na sekundarno raven ter čim prej zagotovi zdravstveno obravnavo tudi drugim bolnikom, če bi opustitev zdravstvenih storitev lahko vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja bolnika. Poleg tega pa poskušajo s spremembo odloka zmanjšati tudi učinek sprejetih ukrepov na podaljševanje čakalnih dob.

Vnovična uvedba dejavnosti, kot so ambulantna specialistka in diagnostika, rehabilitacije in druge nenujne oblike zdravljenja, bo veljala le za bolnike, "ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal in pri katerih bi opustitev ali preložitev zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja".

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del