Quantcast
Radio1_v_zivo


Pošta Slovenije lani z višjimi prihodki
| 7. 4. 2020 12:37
Dobiček bo pod načrti
Ključne besede:     Pošta    dobiček    načrti
 Tudi na Pošti budno spremljajo dogajanje zaradi epidemije koronavirusa.
Tudi na Pošti budno spremljajo dogajanje zaradi epidemije koronavirusa.

Pošta Slovenije je lani na ravni skupine ustvarila 262,7 milijona evrov prihodkov, kar je 12 milijonov evrov več kot leto prej. Predvsem zaradi sklenjenega dogovora s sindikati pa so ustvarili manj dobička, kot so načrtovali. V družbi, ki je za letos po prevzemu Intereurope načrtovala rekordne številke, še ne morejo napovedati vpliva epidemije.

Na Pošti Slovenije za zdaj natančnega podatka o lanskem ustvarjenem čistem dobičku še ne izdajajo, je pa ta bil bistveno pod načrtom.

Kot je povedal generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak, so v letu 2019 s pisemskimi storitvami ustvarili dve tretjini prihodkov, s paketi skoraj 14 odstotkov, s trgovskim blagom in denarnimi storitvami pa slabo desetino. Najvišjo, okoli devetodstotno, rast prihodkov beležijo na področju paketnih storitev.

Skupina je sicer lani za naložbe namenila 21,2 milijona evrov, največ za investicije v omrežje. Med drugim so vozni park povečali za skoraj 560 različnih prevoznih sredstev, nabavili so 15 dostavnih vozil na električni pogon in v svojem logističnem centru v Ljubljani vzpostavili osem e-polnilnic. Ob tem so zagotovili ustrezne večje prostore za pretovor pošte v Novi Gorici in dostavo v Grosuplju.

Tudi na Pošti budno spremljajo dogajanje zaradi epidemije koronavirusa. Ker bodo vplivi na gospodarstvo večplastni, Novak v tem trenutku še ne more napovedati, kako se bo to poznalo na njihovem poslovanju in kako hitro bodo lahko proizvodni procesi in s tem logistične verige spet vzpostavljeni v normalno stanje.

Na ravni skupine so sicer letos načrtovali 14,6 milijona evrov dobička in 450 milijonov evrov prihodkov. Kar 71-odstotna načrtovana rast prihodkov je posledica prevzema Intereurope. Na Pošti Slovenije so ob tem letos načrtovali za dodatnih 42 milijonov evrov investicij.

"Glede na dnevno spreminjajoče se stanje v gospodarstvu v izrednih razmerah se trudimo za zagotavljanje kontinuitete izvajanja storitev, seveda upoštevaje zaščito zdravja zaposlenih in strankam," zagotavlja prvi mož slovenske pošte.

Kot je dodal, ob sprejemanju vseh nujnih zaščitnih ukrepov dnevno spremljajo razmere ter sprejemajo ustrezne ukrepe, sočasno pa pripravljajo scenarije in simulacije za poslovanje v izrednih razmerah, ki so odvisni tudi od predlaganih interventnih zakonov. "Za ocene vplivov je torej še prezgodaj, je pa dejstvo, da beležimo trenutno znaten upad količin pri segmentu pisemskih storitev," dodaja Novak.

Potem ko so zaključili nakup Intereurope, Pošta Slovenije postaja eno največjih logističnih podjetij v Sloveniji, pri čemer želijo postati vodilni ponudnik celovitih logističnih rešitev v širši regiji jugovzhodne Evrope.

Njihovi ključni projekti so usmerjeni v širjenje prostorskih in transportnih kapacitet za paketno-logistično dejavnost, informatizacijo poslovanja, prenovo storitvenega portfelja, avtomatizacijo in digitalizacijo poslovanja.

Prav tako si bodo še naprej prizadevali za spremembo podzakonskih aktov, ki bi jim omogočili optimirati frekvenco dostave pisemskih pošiljk. Na tem področju namreč pričakujejo nadaljnjo upadanje količin, po nekaterih napovedih v primerjavi z letom 2018 do leta 2025 na globalni ravni celo med 25 in 30 odstotki.

Sicer pa njihov nadaljnji razvoj opredeljuje strateški razvojni program, po katerem se usmerjajo predvsem v paketne in logistične storitve. Medtem ko se vse bolj odmikajo od vloge tradicionalnega nacionalnega poštnega operaterja, vstopajo na globalne trge z močno konkurenco v logistični panogi, ki predstavlja hrbtenico svetovnega gospodarstva.