Quantcast
Radio1_v_zivo


UKC Ljubljana o delu po koncu protikoronskih ukrepov
| 7. 4. 2020 6:02
V UKC Ljubljana že pripravljajo izhodno strategijo za čas po COVID 19.
Ključne besede:     UKC Ljubljana    strategija    pokoronski čas    COVID19    ambulante    pregledi
O času po COVID19 v UKC Ljubljana

V UKC Ljubljana že pripravljajo izhodno strategijo za čas po COVID 19.
Prof. dr. Zlatko Fras, strokovni direktor Interne klinike pojasnjuje, da bila hospitalna dejavnost ves čas Covida 80 odstotna in da so zmanjšali nekatere elektivne ter ambulantne dejavnosti. Kot pravi so nujne paciente poleg urgentnih obravnav, obravnavali tudi s pomočjo telefonskih posvetov in e – posvetov: “Seveda izpada meseca oz. meseca in pol ne bo mogoče enostavno nadoknaditi, se bomo pa trudili, da to čim prej nadomestimo, saj doba Covida ne bo pripomogla k skrajšanju čakalnih dob,” pravi prof. Fras in dodaja:”Morda pa nam je ta čas pokazal nekatere druge poti obravnav -   zlasti telefonske in e-posvete, s čimer bi lahko dobili nov zagon.”

Pri ambulantnih specialističnih obravnavah in diagnostiki bodo povečevali dejavnost postopoma.  Prva naslednja stopnja bo obravnava bolnikov pod stopnjo hitro, ob seveda vseh potrebnih zaščitnih ukrepih. V času epidemije so namreč delali pod stopnjo nujno, urgentno in zelo hitro.

Prof. dr. Borut Štabuc, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za gastroenterologijo napoveduje, da bodo v kratkem spet zagnali endoskopsko dejavnost v skoraj celotnem obsegu. Predvidevajo, da bodo lahko do konca aprila oskrbeli vse bolnike z napotnico zelo hitro in triažirane bolnike z napotnico hitro. Glede načrtov za prihodnost pa pravi, da bodo lahko izvajali ambulantne dejavnosti tudi v popoldanskem času - kot to počnejo že zdaj predvsem z onkološkimi bolniki in bolniki s kronično vnetno črevesno boleznijo, ki prejemajo biološko terapijo ter ob sobotah.
Izr. prof. dr. Miha Arnol, dr. med, predstojnik Kliničnega oddelka za nefrologijo je povedal, da dializna dejavnost poteka v nespremenjenem obsegu, v oba dializna centra redno prihaja med 260 in 270 bolnikov. Gre za precejšen organizacijski in logistični izziv, saj pri vseh bolnikih sproti preverjajo zdravstveno stanje, vzpostavili so več kontrolnih točk in doslej zaznali tri pozitivne brise na COVID-19: »Gre za izjemno rizično populacijo. Zaradi okvare ledvic imajo bolniki številne pridružene bolezni, zato se še posebej trudimo, da bi preprečili vdor novega koronavirusa na dializni oddelek,« pravi prof. Arnol.

Izjemno občutljiva skupina so tudi transplantirani bolniki, stanje tistih v zgodnjem obdobju po presaditvi trenutno spremljajo na daljavo s pomočjo telemedicine, izvajanje transplantacijske dejavnosti za neurgentne primere pa je začasno ustanovljeno.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del