Quantcast
Radio1_v_zivo


Pomoč pri plačilu najemnin
| 31. 3. 2020 9:49
V Velenju občane obveščajo o možnosti subvencioniranja najemnin
Ključne besede:     Velenje    najemnine    občina    pomoč    stanovanja
Velenje
Tistim, ki ne bodo mogli plačati najemnin, bo pomagala velenjska občina.

V sedanjih razmerah, ko bo veliko ljudi ostalo brez dela dohodkov ali celo brez dohodkov, na velenjski občini občane obveščajo, da lahko najemniki neprofitnih in tržnih stanovanj na center za socialno delo oddajo vloge za subvencioniranje najemnin. Velenjska občina letno za tovrstne subvencije iz proračuna nameni dobrih 400.000 evrov.


Na podlagi stanovanjskega zakona in zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev lahko za subvencijo najemnine zaprosi vsak državljan. Najemniki neprofitnih in tržnih stanovanj vloge oddajo na pristojni center za socialno delo, ta pa o pravici do subvencije odloči z odločbo.
Občina lahko nato na podlagi pozitivne odločbe centra za socialno delo izplača subvencijo najemnine. Stopnja subvencije je odvisna od višine dohodka gospodinjstva.
Mestna občina Velenje tako vse občane poziva, naj v primeru zmanjšanja dohodkov vloge oddajo na Center za socialno delo Velenje. Pri centru bodo po telefonu ali prek elektronske pošte dobili tudi vse potrebne informacije o dokumentaciji za oddajo vloge. Vloge center sprejema po elektronski pošti, v predalčniku pred vhodom v stavbo, lahko pa jo prosilci pošljejo tudi po navadni pošti.


Na velenjski občini so v zadnjem obdobju sprejeli številne zaščitne in podporne ukrepe za pomoč občanom. Med drugim je za starejše, invalide in socialne upravičence urejena brezplačna dostava toplega obroka na dom, namesto starostnikov po nujne stvari manjše vrednosti v trgovino ali lekarno odhajajo prostovoljci iz skupine Udarnik MC Velenje. Prostovoljci Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje pa zagotavljajo varstvo za vrtčevske in osnovnošolske otroke do petega razreda.