Quantcast
Radio1_v_zivo


39-letnik iz INTENZIVNEGA oddelka: "Mislite, da tam ležijo samo starejši ljudje, a ni res, tudi mladi so!"
KORONAVIRUS | 30. 3. 2020 10:22
V bolnišnico so ga pripeljali zaradi hude pljučne okvare
Ključne besede:     koronavirus    korona    virus    britanec    matt    dockray    
Matt se je zdravil na intenzivni enoti

Britanec Matt Dockray je za Sky News opisal grozljivo izkušnjo, ki ga je doletela na intenzivnem oddelku, potem ko je zbolel za COVID-19.

Britanec je ob prvih znakih bolezni mislil, da ima zgolj gripo ali prehlad. Začel je kašljati, pojavil se je glavbol. Ko si je izmeril saturacijo kisika, je bila ta zgolj 88%, optimalna pa je vsaj 96%. Po devetih dneh pa je vrag vzel šalo. Pojavila se je visoka temperatura in izguba okusa ter vonja. Njegova žena je poklicala reševalce, saj je tako slabo počutil, da ni mogel vstati s kavča, kaj šele sedeti na njem. Reševalci v zaščitni opremi so hitro prišli in ga odpeljali. »Bilo je kot v filmu, strašno! Ne veš kaj se dogaja, niti ne slišiš kaj govorijo, saj imajo vsi maske,« je dejal Matt.Ko so ga pripeljali v bolnišnico, so ga priklopili na »vse možne naprave«. Ugotovili so, da se je en del pljučnega krila sesedel, drugemu pa ni kazalo najbolje. »Rekli so mi, da glede na moje stanje, me čaka dihanje z ventilatorjem. Vendar to ni zdravilo, je samo podpora. In ravno to je najbolj strašljivo. Navajen si, da te zdravniki priklopijo na infuzijo, dobiš zdravilo in se počutiš bolje. Pri COVID-19 pa žal ni tako. Tvoje telo se more samo boriti in le upaš lahko, da bolezen premagaš,« je bil iskren Matt, ki k sreči ni rabil umetnega predihavanja, temveč zgolj dodatek kisika.39-letnik je ležal na intenzivni enoti, kjer se je boril za življenje. »Okoli mene pa niso ležali 80 ali 90 letniki. Ne, bili so mladi ljudje, mojih let,« je dejal Matt. Sam si je sčasoma opomogel, žal pa je videl tudi žalostne prizore. »Spomnim se moškega, ki je ležal zraven mene, člani družine so eden po eden hodili do stekla, da bi ga videli. Žal je zdržal le tri dni,...« je zaključil Matt in še enkrat pozval vse, naj pazijo nase in ostanejo doma.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del