Quantcast
Radio1_v_zivo


Zaradi prehlada ostala doma, ko se zgodi tragedija! Fant prišel domov in jo zagledal: ''Nisem verjel svojim očem''
Žalostno | 6. 3. 2020 12:05
Zdravniki so ji rekli, naj počiva, v resnici pa je umirala ...
Ključne besede:     gripa    viroza    smrt    možganska    kap    zdravnik    poroka    par    zdravje    razmerje    znaki
Mislila, da ima gripo in po nekaj dneh umrla

Saima in Mike Herz sta bila v razmerju 4 leta in se poročila le nekaj mesecev nazaj. Odšla sta na medene tedne na Mauritius in vse je bilo v najlepšem redu do dne, ko je zbolela za navidez nedolžnim prehladom. 

Čez nekaj dni pa se zgodi tragedija. Saima je umrla, vzrok njene smrti pa je bil encefalitis, resno vnetje možganskega tkiva. Znaki pri obolelih so vročina, glavobol, krči, fokalni nevrološki znaki (motnje govora, hoje, motnje zavesti, koma). Če pa se pokažejo znaki vnetja možganskega tkiva lahko 30% ljudi umre, 50% preživelih pa ima trajne nevrološke ali psihiatrične posledice.

30-letnica se je prebudila z močnim glavobolom in bila prepričana, da se jo loteva gripa. Obiskala je zdravnika, ta pa ji po pregledu predpisal recept za paracetamol. Dejal je, da ima virozo, naj počiva, pije veliko tekočine in čim manj hodi med ljudi. Po dveh mesecih poroke je umrla

In tako je Mike zjutraj odšel v službo, ona pa je ostala doma. Čez nekaj ur je prejel klic njene prijateljice, da je zelo slaba in se ne odziva. Odhitel je domov in mislil, da je doživela možgansko kap. Ni bila zmožna govoriti, niti hoditi. Nesel jo je v avto in odpeljal na urgenco. 24 ur je bila na intenzivni negi pod drobnogledom zdravnikov, ko so ugotovili, da ima hudo možgansko vnetje. 

Zdravniki so sprva celo dejali, da ni razloga za skrb in da se bo stanje izboljšalo. Mike je bil umirjen in upal na najboljše. Čez 5 dni pa sledi preobrat. Začelo ji slabeti srce, možgani so ji počasi odmirali in pri življenju so jo ohranjali z aparati. Nato pa je umrla. 

''Nisem mogel verjeti svojim očem,'' se spominja Mike, ko ga je še zadnjič pogledala in za vedno zaspala. 


Mislili, da ima prehlad, v resnici pa je umirala

V nekaj dneh je ostal brez ljubljene osebe in povedal, da to ni edina tragedija, ki jo je doživel v življenju. Leta 2002, ko je imel 12 let je bil z družino na potovanju v Afriki. Tam se jim je pripetila huda nesreča, kje sta umrla njegova mama in 9-letni brat. On in oče pa sta jo odnesla s hudimi poškodbami. Ta dogodek ga je popolnoma zlomil in dejal je, da ne bi prenesel, če bi mu še kdaj umrla ljubljena oseba. In ker nesreča nikoli ne počiva, se je to zgodilo nekaj mesecev nazaj. 

Ob pomoči prijateljev se počasi sestavlja, a pravi, da njegovo življenje ne bo nikoli več isto in tega ne bo prebolel do smrti. Za vedno jo bo nosil v srcu.