Quantcast
Radio1_v_zivo


Požar v Surovini je pogašen
| 4. 3. 2020 10:03
Požarna straža še ostaja
Ključne besede:     Požar    Surovina    gasilci
Vpliv na okolje se ne vidi od danes na jutri. Lahko sicer, vendar ni nujno.
Vpliv na okolje se ne vidi od danes na jutri. Lahko sicer, vendar ni nujno.

Požar v mariborski Surovini so včeraj v večernih urah pogasili. Tam pa še ostaja požarna straža z gasilskimi vozili.

Požar je izbruhnil v ponedeljek nekaj minut do 13. ure v novejši veliki hali, kjer so imeli nenevarne odpadke za alternativno gorivo. Po neuradnih informacijah naj bi prišlo do samovžiga, več bo pokazala preiskava. V ponedeljek pri gašenju pomagalo 250 mariborskih gasilcev iz Gasilske brigade Maribor in prostovoljskih gasilskih društev ter gasilcev iz Gasilske zveze Starše in Gasilske zveze Ruše. Nato je čez noč na torek gasilo sto gasilcev, čez dan, predvsem popoldan pa so z večjimi stroji prestavljali večje kupe odpadkov in gasili žarišča. Gašenje jim je oteževala dodatno še streha hale, ki se je delno porušila. To je bil že tretji požar v roku desetih dni, prva dva sta bila manjša in so jih tudi hitreje pogasili.

Točnejše podatke, za koliko evrov škode je nastalo, bo znano v prihodnjih dneh, zdaj jo ocenjujejo na okoli tri milijone evrov. Prav tako bo znano več v prihodnjih dneh, ali je res prišlo do samovžiga.

O nevarnostih, ki jih takšni požari predstavljajo za okolje, potrebnih ukrepih pristojnih služb, ustreznem skladiščenju tovrstnih odpadov in podobnem je  Gorazd Marinček,  član upravnega odbora Združenja ROVO (Regionalno okoljsko združenje okoljevarstvenikov),  povedal, da se v Sloveniji generalno ne upoštevajo ustrezne direktive, ki določa načine skladiščenja nevarnih snovi in obenem določa vplivna območja, znotraj katerih mora izvajalec obvestiti prebivalstvo s pisnimi navodili, kako ravnati.


O več požarih v Surovini pa pravi, da se očitno niso nič naučili ničesar že po prvem velikem požaru. »Kolikor vem, so imeli v zadnjih nekaj dneh tri požare. Sprašujem se, kdo bi večkrat skočil na glavo v bazen, ki nima vode, in ali bi že po prvem skoku ugotovil, da bi bilo dobro prej natočiti vodo,« razmišlja Marinček. Po njegovem v teh primerih prihaja do samovžiga, saj odpadke naložijo previsoko in pri tleh pride do pritiska oziroma zgoščevanja, medtem pa odpadki razpadajo in oddajajo toploto.

Uprava za varnost v okviru obrambnega ministrstva bi morala, tako Marinček, poostriti pogoje za pridobitev uporabnega dovoljenja tistim, ki ravnajo s potencialno vnetljivimi zadevami.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del