Quantcast
Radio1_v_zivo


V Ljubljani tradicionalni Zmajev karneval
| 19. 2. 2020 9:51
Pustni karneval na ljubljanskih ulicah
Ključne besede:     Zmajev karneval    pustni karneval    pust    maske    otroci
Na ljubljanske ulice bo vrača zmajev karneval

Na pustno soboto bo v Ljubljani tradicionalni pustni Zmajev karneval. Pustna povorka se bo pričela na Novem trgu, nadaljevala preko Šuštarskega mosta, mimo Mestnega trga, na Stritarjevo ulico in Prešernov trg, potem pa po Wolfovi ulico do Kongresnega trga. Zaključila pa se bo z rajanjem in podelitvijo nagrad najboljšim skupinam na Kongresnem trgu.

V sklopu pustne povorke se bo letos predstavilo 15 otroških skupin s preko 600 otroki iz ljubljanskih vrtcev in šol ter številne skupinske maske s tematsko izbranimi liki, ki jih pripravljajo različna turistična in pustna društva ter druge skupine. Karneval bo popestril pihalni orkester. Poseben del bo namenjen značilnim etnološkim maskam različnih slovenskih pokrajin iz poganskega ljudskega izročila. 

Po podatkih Mestnega muzeja Ljubljana prve zametke karnevala lahko iščemo že v prvi polovici 17. stoletja.  O obhodih našemljencev po mestu poroča namreč jezuitski kronist leta 1631.  Sredi 18. stoletja so bile šeme na cestah v Ljubljani prepovedane, lahko so nastopale samo na plesih. V 2. polovici 19. stoletja se je odvijal »velikomestni pustni korzo«. Na pustni torek so se maškare zbirale v Zvezdi, pred Kazino so najpremožnejši maskiranci sedali v kočije, ter se vozili okrog Zvezde. Zadnji pustni korzo v 19. stoletju se omenja leta 1887. Ponovno so ga oživili leta 1939.

Pustni karneval se je v Ljubljani ponovno pričel nekaj let po osamosvojitvi, od leta 2012 pa se imenuje Zmajev karneval. Zadnja leta so tema karnevala pravljični junaki. Priprave na karneval se sicer pričenjo že v oktobru, ko Lutkovno gledališče Ljubljana ob podpori Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Mestne občine Ljubljana pripravi delavnice za mentorje iz vrtcev in šol - letos se jih je udeležilo več kot 70. Ti potem z otroki pripravljajo skupinske maske za karneval. Organizator vsakoletnega karnevala je Turizem Ljubljana, izvajalec pa Lutkovno gledališče Ljubljana.