Quantcast
Radio1_v_zivo


Umor na Polzeli
| 3. 2. 2020 13:13
S sekiro je ubil soseda, ki je pomagal mami spravljati drva
Ključne besede:     Polzela    umor    PU Celje    Aleš Slapnik    Andrej Vrščaj
policija
Aleš Slapnik iz PU Celje je danes predstavil podrobnosti umora na Polzeli.

Aleš Slapnik, PU Celje
PRENESI DATOTEKO
Osumljenec je ubil soseda s sekiro.
PRENESI DATOTEKO
Osumljenec se je v Avstriji sam predal policiji.

Na Policijski upravi Celje so danes predstavili podrobnosti umora, ki se je zgodil v soboto pred stanovanjsko hišo na Polzeli.  43-letni Andrej Vrščaj je s sekiro ubil 69-letnega soseda, ki je njegovi mami pomagal spravljati drva. Osumljenec je skupaj z mamo in sosedom, ki ji je večkrat pomagal, dopoldne spravljal drva,  nato pa je po kosilu med njimi na vrtu  prišlo do prepira. Mama je poskušala sina  umiriti, vendar jo je tako močno odrinil, da je padla in si zlomila roko. Osumljenec je nato zgrabil sekiro in z njo večkrat močno udaril  soseda po glavi. Ta je zaradi poškodb umrl. Osumljenec se je nato odpeljal proti Avstriji.

 


Policisti so bili nato popoldne obveščeni, da  imajo v Pliberku avstrijski policisti v  postopku Slovenca, ki trdi, da je v Sloveniji storil kaznivo  dejanje  umora. Po besedah policistov se je Vrščaj ustavil tik za mejo, lastnik zemljišča pa je na njegovo prošnjo poklical policijo in jih obvestil, da se na njegovi zemlji nahaja slovenski državljan v poškodovanem avtomobilu. Ko so avstrijski policisti prišli na kraj dogodka, jim je Vrščaj sam najprej omenil, da je povzročil prometno nesrečo, kasneje pa še priznal umor soseda. Avstrijski policisti so ga zvečer predali slovenskim.

 

Motiv za umor še ni znan, osumljenca, ki je živel skupaj z mamo,  pa zaradi nasilnih dejanj policisti še niso obravnavali.  Obravnavali so ga le leta 2015 kot pogrešano osebo, leta 2017 pa so ga prijavili sosedje, saj jih je nadlegoval z zvonjenjem na zvonce.

 

 

Za  umor je sicer zagrožena  kazen  od 15 do 30 let zapora, za povzročitev hude  telesne  poškodbe  pa je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do petih let.

 

Na območju Policijske uprave Celje so v zadnjih  petih letih obravnavali 7 ubojev in 8 umorov. Vse primere so preiskali.