Quantcast
Radio1_v_zivo


Do konca aprila bo zaprta Koroška cesta
| 31. 1. 2020 13:05
Spremembe tudi v avtobusnem prometu
Ključne besede:     Koroška    dela    avtobus
 V mestu je vzpostavljen spremenjen prometni režim, prav tako avtobusi vozijo po spremenjenih avtobusnih trasah.
V mestu je vzpostavljen spremenjen prometni režim, prav tako avtobusi vozijo po spremenjenih avtobusnih trasah.

Na Glavnem trgu so se dela začela že konec oktobra, a še ni bilo treba ustaviti prometa. Zdaj se bodo gradbeni stroji lotili še Koroške ceste, ki vodi mimo tega trga, zato je potrebna popolna zapora. "Prehajamo v najzahtevnejši del projekta, ki bo najbolj obremenil prometne tokove v mestu. Zato prosimo za strpnost," poziva podžupan Samo Peter Medved.

V prvi fazi bo popolnoma zaprt odsek med krožiščem pri Starem mostu do uvoza k Prostovoljnemu gasilskemu društvu Maribor mesto. Dostop v odprti del Koroške ceste bo v tem času možen le z zahodne strani, torej iz smeri glavne tržnice. V drugi fazi bo zapora tudi na odseku med tržnico in uvozom h gasilcem. Ti se bodo začasno preselili na glavno avtobusno postajo.

Na podlagi ugotovitev iz časa poskusne zapore Koroške ceste leta 2015 pričakujejo povečan promet na Starem in Koroškem mostu, po Maistrovi in Krekovi ulici ter na Lentu.

Mestne oblasti so v sodelovanju z mariborsko fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo pripravile vrsto ukrepov, s katerimi bodo poskušale omiliti položaj v mestu v času zapore. Med njimi so začasna semaforizacija križišča Krekove in Strossmayerjeve ulice, spremembe semaforskih programov v drugih križiščih, spremenjena prometna ureditev v križišču Cankarjeve ulice in Partizanske ceste ter sprememba parkirnega režima v Maistrovi in Mladinski ulici. V slednji so številne šole, zato bodo tam dodatno osvetlili prehode za pešce, v prvih 14 dneh bodo tam tudi prostovoljci, ki bodo pomagali otrokom čez cesto.

Spremembe bodo tudi v mestnem avtobusnem prometu, medkrajevni promet pa bo preusmerjen na desni breg Drave. "Poseg na Koroški cesti je priložnost, da vsaj nekateri vozniki premislijo o spremembi načina potovanja in ne zgolj o alternativnih poteh," je poudaril Matej Moharić z omenjene fakultete.

Projekt prenove Glavnega trga in Koroške ceste je ocenjen na 4,95 milijona evrov, od tega bo 2,1 milijona evrov iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb. Prenova teče po arhitekturni rešitvi iz leta 2010, po kateri je predvideno enotno tlakovanje ceste in trga. Slednji dobi novo urbano opremo in vodni motiv s curki, cesta in pločnik na Koroški cesti pa bosta izravnana.

Ne bo pa po prenovi bistvenih sprememb v vodenju cestnega prometa, saj zaenkrat ni zagotovljenih ustreznih alternativnih prometnih poti. Tako bo na Koroški ostal dvosmerni promet, bodo pa na začetku in koncu ceste potopni valji, s katerimi bodo lahko cesto po potrebi zaprli za promet.

Z današnjim dnem bo znova popolnoma zaprt tudi cestni odsek Streliške ceste med novim krožiščem z Radvanjsko cesto in semaforiziranim križiščem za Ulico Pohorskega odreda. Zapora o trajala najdlje do 13. februarja.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del