Quantcast
Radio1_v_zivo


Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor
| 29. 1. 2020 8:52
Program je realiziran
Ključne besede:     Program    zdravstveni dom    pacienti
  Zdravstveni dom Maribor je v letu 2019 posloval pozitivno.
Zdravstveni dom Maribor je v letu 2019 posloval pozitivno.

Zdravstveni dom Maribor je v letu 2019 posloval pozitivno in ustvaril nekaj manj kot pol milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki. Kot je povedal direktor zavoda Jernej Završnik so program realizirali skoraj 105-odstotno, kar je zanje velikega pomena, saj gre glede na predvidena plačila zdravstvene zavarovalnice za maksimalno realizacijo.

Osrednji mariborski javni zdravstveni dom je tako lani beležil 43,2 milijona evrov prihodkov, dobre tri milijone evrov več kot leto prej, in 42,7 milijona evrov odhodkov. "Leta 2018 smo prvič prebili 40 milijonov evrov, letos pa smo jih še dodatno povišali," je zadovoljen Završnik, ki za naslednje leto načrtuje okoli 44,5 milijona evrov visok proračun.

Skoraj tri četrtine njihovih dejavnosti je beležilo stoodstotno realizacijo, pri čemer so najvišjo, kar 116-odstotno, ustvarili v preventivni dejavnosti dispanzerjev za predšolsko in šolsko mladino, najnižjo, nekaj manj kot polovično, pa antikoagulantna ambulanta, v kateri pa so z dejavnostjo lani na pobudo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor šele pričeli.

Največ lani ustvarjenih prihodkov je prišlo z naslova Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), in sicer v višini 35 milijonov evrov, okoli 4,3 milijona z naslova dopolnilnih in dodatnih zavarovanj, še posebej pa so veseli, da so skoraj tri milijone evrov ustvarili na račun projektov in tržne dejavnosti.

Na področju naložb je prvi mož mariborskega zdravstvenega doma omenil decembra odprte obnovljene kletne prostore, v katerih so med drugim postavili nov CT diagnostični aparat, ob tem pa vzpostavili center za krepitev zdravja na Vošnjakovi ulici, ki jih bodo slovesno odprli v mesecu dni.

V dodatne ambulante so preuredili prostore zdravstvenih postaj na Pobrežju in Jezdarski ulici, saj jih bodo potrebovali ob z vlado dogovorjenem znižanju glavarinskih količnikov do leta 2025.

Kot je spomnil Završnik, je bil pred dvema tednoma s strani nacionalne agencije za visoko šolstvo potrjen program dentalne medicine v Mariboru, česar je zelo vesel, saj je pobuda prišla z njihove strani. "Z izjemo osrednje slovenske regije je drugje pomanjkanje zobozdravnikov, hkrati pa je to velika priložnost, da se stroka dodatno razvija," je dejal direktor zavoda.

Ob tem se je dotaknil še aktualnih zdravstvenih razmer, predvsem opaznega povečanja gripoznih obolenj, in povedal, da so samo v nedeljo sprejeli več kot 200 okuženih otrok. Zaradi takih razmer so se odločili tako ob delovnih dneh kot ob koncih tedna dodati dve redni ekipi, enako velja tudi za njihovo ambulanto nujne medicinske pomoči v bolnišnici.

Paciente je zaprosil, da se za obisk dežurnih ambulant odločijo šele, ko ocenijo, da je to resnično potrebno.

V Mariboru so po njegovih zagotovilih pripravljeni na morebiten prihod koronavirusa v Slovenijo, čemur se po njegovih besedah najverjetneje ne bo dalo izogniti. Potekajo še zadnje koordinacije glede morebitnih prevozov pacientov, ki bi bili potrebni hospitalizacije v Ljubljani.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del