Quantcast
Radio1_v_zivo


V Mariboru razstavljeni Potni listi za življenje
| 22. 1. 2020 9:47
Reševali so življenja
Ključne besede:     Razstava    Maribor    taborišče
 Razstavo so postavili ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta.
Razstavo so postavili ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta.

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta danes v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) odpirajo dokumentarno razstavo Potni listi za življenje. Posvečena je poljskim diplomatom, ki so med drugo svetovno vojno v Bernu izdajali ponarejene potne liste latinskoameriških držav, predvsem Paragvaja, in tako reševali Jude.

Osrednji gost in govornik na odprtju razstave bo Uri Strauss iz Švice, ki je kot otrok preživel holokavst prav zaradi ponarejenega potnega lista Paragvaja, pojasnjujejo v Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Razstavo, ki bo v Mariboru na ogled do 29. februarja, je pripravil Inštitut Pileckega iz Varšave v sodelovanju z veleposlaništvom Poljske v Bernu, njeno gostovanje v Sloveniji pa sta organizirala Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in poljsko veleposlaništvo v Ljubljani.

Po uradnem odprtju razstave bo v Glazerjevi dvorani UKM še projekcija dokumentarnega filma Paragvajski potni listi v režiji Roberta Kaczmareka. Film je pripravil Inštitut za narodni spomin iz Varšave in bo ob tej priložnosti prvič predvajan s slovenskimi podnapisi.

Razstavo so postavili ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki se obeležuje 27. januarja, letos pa mineva tudi 75 let od osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau, kjer so nacisti pobili več kot milijon ljudi. Iz Slovenije je bilo v taborišče, ki še danes velja za največje pokopališče v zgodovini človeštva, deportiranih več kot 2300 ljudi.

Razstava sodi tudi v sklop projekta Šoa - spominjajmo se, ki vsako leto ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta prinaša prireditve po vsej Sloveniji. Koordinator projekta je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, vključujejo pa se številne kulturne, muzejske, raziskovalne in izobraževalne ustanove, ki ob tej priložnosti pripravijo razstave, znanstvena srečanja in različne kulturne dogodke.

Častni pokrovitelj projekta Šoa - spominjajmo se 2020 je minister za kulturo Zoran Poznič, ki bo v četrtek nagovoril zbrane na spominski prireditvi v mariborski Sinagogi, kjer bodo odprli dokumentarno razstavo o slovenskih žrtvah Auschwitza.

Osrednja spominska slovesnost ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta in 75. obletnici osvoboditve Auschwitza bo 30. januarja v Lendavi z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja in odprtjem razstave Auschwitz - kraj na Zemlji: Auschwitz Album.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del