Quantcast
Radio1_v_zivo


Preverili so kakovost vode v celjskih studencih
| 20. 1. 2020 9:33
Najbolj kakovostna voda je v studencu Skalna klet
Ključne besede:     Mežkov studenec    voda    kakovost    Skalna klet    studenec
Studenec
Najbolj primerna voda za pitje je v studencu Skalna klet.

PRENESI DATOTEKO
Iskalci zaposlitve bodo izvedeli veliko novega.

Na celjski občini so lani zaradi skrbi za zdravje Celjanov ponovno naročili analize, s katerimi so preverili kakovost vode iz studenca Gabrovka, Meškovega studenca in studenca Skalna klet (Dornov studenec). Analize, ki so jih opravili strokovnjaki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, so pokazale, da je najbolj kakovostna voda v studencu Skalna klet. Vsi vzorci, ki so bili v tem studencu odvzeti lani, in tudi vsi tisti, ki so bili odvzeti predlani, so bili ocenjeni kot zdravstveno ustrezni.

 

Drugačno pa je stanje v studencu Gabrovka. Analize so pokazale, da je v tem studencu  mikrobiološka kakovost vode najslabša, zato strokovnjaki svetujejo, da je ljudje ne uporabljajo za pitje. V kolikor jo bodo kljub opozorilom uporabljali, jo morajo pred pitjem temeljito prekuhati.  Vsi štirje vzorci, ki so bili lani v vseh štirih  letnih časih odvzeti v studencu Gabrovka, so bili namreč zaradi prisotnosti fekalnih bakterij zdravstveno neustrezni. Predlani so bili v tem studencu mikrobiološko neustrezni trije od štirih odvzetih vzorcev.

 

Tudi vodo iz Meškovega studenca je po mnenju strokovnjakov potrebno preventivno prekuhati. V enem od štirih odvzetih vzorcev so bile prisotne fekalne bakterije.

 

Strokovnjaki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano  poudarjajo, da občani vodo iz vseh treh studencev uporabljajo na lastno odgovornost in da so rezultati analiz odraz trenutne kakovosti vode. Zavedati se morajo, da območje studencev ni zaščiteno in pod nadzorom, da voda ni obdelana s postopki priprave in da se lahko njena kakovost zaradi obilnejših padavin ali drugih vzrokov zelo hitro spremeni.

 

V vodi vseh treh studencev pa so poleg mikrobioloških analiz opravili tudi fizikalno-kemijske. Po fizikalno-kemijskih parametrih so bili vsi odvzeti vzorci iz vseh treh studencev skladni s kriteriji Pravilnika o pitni vodi. V vzorcih ni bilo prisotnih pesticidov in industrijskih onesnaževal. Tudi koncentracije nitritov so bile nizke. Vode so bile srednje trde do trde.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del