Quantcast
Radio1_v_zivo


Leto bodo zaključili z izgubo
| 27. 12. 2019 9:48
V Premogovniku Velenje v 2020 spet načrtujejo dobiček
Ključne besede:     Izguba    premog    dobiček    Premogovnik Velenje
premog
Prihodnje leto naj bi v Premogovniku Velenje nakopali 3,58 milijona ton premoga.

Premogovnik Velenje bo po lanski izgubi v višini 3,8 milijona evrov glede na ocene vodstva tudi letošnje poslovanje zaključil z izgubo, a natančne ocene še nimajo. Za leto 2020 pa znova načrtujejo dobiček, ki naj bi dosegel 136.000 evrov.  Letošnja izguba bo posledica izpada pri odkopu.

V Premogovniku Velenje, ki je del skupine Holding Slovenske elektrarne, so leta 2015 imeli 77,2 milijona evrov izgube. Sledili sta dve leti dobičkonosnega poslovanja in leta 2017 se je čisti dobiček ustavil pri 3,4 milijona evrov. Lani je nato Premogovnik Velenje spet zašel v rdeče številke, izguba pa je dosegla 3,8 milijona evrov.


Letos naj bi sicer velenjski rudarji odkopali 3,13 milijona ton premoga, načrtovali pa so odkop premoga v višini 3,53 milijona ton. V družbi so pojasnili, da je letos zaradi zahtevnih geotehničnih pogojev pri odkopu prišlo do številnih nepredvidenih dogodkov, ki so imeli velik vpliv na doseganje letošnjega načrta in izdelavo novih prog.Razmere pri odkopu so bile do prve polovice septembra v okviru načrtovanega, nato pa je prišlo do tolikšnih deformacij, da je bila nujna sanacija jamskih prog v dolžini 40 metrov.