Quantcast
Radio1_v_zivo


10-letniku UMRLI STARŠI, zapustila ga je tudi babica! Zdaj živi sam: "Nočem v posvojitev."
Žalostno | 8. 12. 2019 0:35
Pravi, da bo poskrbel sam zase.
Ključne besede:     Dang Van Khuyen    posvojitev    sirota    Vietnam
10-letni Dang noče v rejniško družino.

Iz ruralnega območja Vietnama prihaja srce parajoča zgodba o 10-letnem fantu, ki je izgubil oba starša in zdaj živi sam, je ganila mnoge ljudi po svetu.

Medtem ko večini desetletnikov ni potrebno skrbeti za nič drugega kot to, da hodijo v šolo in uživajo v otroštvu pa Dang Van Khuyen pa dan večina svojih dni preživlja na polju, da bi zaslužil dovolj denarja za hrano in oskrbo. Ena najbolj impresivnih stvari pri tem pogumnem desetletniku je, da kljub težavam ni nikoli zamudil niti enega dneva v šoli. Vsako jutro se s kolesom, udeležuje pouka in se nato vrne domov, da opravi vsakodnevne opravke.

Fant je v zelo mladih letih najprej izgubil svojo mamo, potem pa še očeta, zato je nekaj časa živel pri babici. Babica se je ponovno poročila in se odselila v drugo vas, dečka pa pustila samega.

 Ker ni želel v rejništvo, sorodniki po materini in očetovi strani pa dečka niso želeli sprejeti k sebi, se je Dang odločil, da bo kar sam poskrbel zase. Začel je saditi zelenjavo in po njivah pobirati poganjke bambusa. Dneve in noči tako sam preživlja v zapuščeni koči s slamnato streho.

 Dang se trenutno zanaša na velikodušnost sosedov, ki mu pomagajo ter prinašajo riž, sam pa obira tudi poganjke bambusa in sadi zelenjavo. Trdi, da je več kot sposoben živeti sam in noče razmišljati o posvojitvah, priznava pa, da mu ni prijetno, ko mora spati sam. 


Dangov učitelj se je odločil deliti fantovo zgodbo in vietnamski mediji so hitro začeli pisati o dečkovem občudovanja vrednem pogumu. Mnogi so se ponudili, da bi fanta posvojili, drugi pa so izrazili pripravljenost za darovanje hrane in oblačil, vendar ni jasno, koliko pomoči je fant pripravljen sprejeti.

 

Tudi v Sloveniji je veliko družin in otrok, ki živijo v revščini in robu preživetja. V sklopu 28-urnega dobrodelnega maratona bomo tudi letos zbirali sredstva za družine v stiski, da bi jim vsaj malo polepšali praznike.

Bodi z nami 19. in 20. decembra in pomagaj po svojih močeh.


Pošlji SMS s ključno besedo POMAGAM1 ali POMAGAM 5 na 1919. Hvala vsem. 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del