Quantcast
Radio1_v_zivo


Ta veseli dan kulture
| 3. 12. 2019 9:52
Kulturne ustanove na Celjskem so odprle svoja vrata
Ključne besede:     Ta veseli dan kulture    Kulturne ustanove    predstave    razstave
SLG CELJE
V Gledališču Celje si bo danes mogoče brezplačno ogledati predstavo Žetev in kletev.

Na Ta veseli dan kulture, ki danes, na rojstni dan pesnika Franceta Prešerna, že tradicionalno brezplačno odpira vrata slovenskih kulturnih ustanov, z brezplačnimi ogledi razstav in zanimivimi vodstvi vabijo tudi muzeji in druge kulturne ustanove na Celjskem.

 

V Muzeju novejše zgodovine Celje bo od 9. do 17. ure možen brezplačen ogled vseh muzejskih razstav in kino kotička na stalni razstavi Živeti v Celju.  Od 9. do 16. ure bo možen tudi brezplačen ogled Fotoateljeja in galerije Pelikan v Razlagovi ulici 5. Ob 10. uri bo javno vodstvo po spominski sobi v Starem piskru, ob 18. uri pa bodo odprli še novo občasno razstavo ob 100-letnici Kulturnega društva Svoboda Celje.

 

Danes med 10. in 16. uro si bodo obiskovalci lahko ogledali brezplačno vse muzejske zbirke tudi v Pokrajinskem muzeju. Ob 14. uri bo tudi voden ogled razstave o Almi M. Karlin in njenem potovanju okrog sveta.

 

V Gledališču Celje si bo danes v okviru Ta veselega dneva kulture ob 19.30 uri mogoče brezplačno ogledati predstavo Žetev in kletev.

 

K brezplačnemu obisku danes vabita tudi Likovni salon Celje in Galerija Račka. V Likovnem salonu pripravljajo ob 17. uri likovno delavnico za otroke. Na delavnici bodo otroci ob razstavi Varuhi noči Staša Kleindeinsta oblikovali ideje o podobi mesta v prihodnosti. V Galeriji Račka pa pripravljajo ob 20. uri performans Srce. Obiskovalci bodo po štirih scenskih ekstraktih potovali skupaj s performerko Kristino Aleksovo, ki v teritorij performansa vstopa z izkušnjo profesionalne balerine.

 

 

Danes ob 17. uri pripravljajo v Splošni knjižnici Celje zaključno prireditev 8. bralne značke za odrasle Z branjem do zvezd. V letošnji seznam so vključili tudi dve knjigi slovenske popotnice, pisateljice in pesnice Alme M. Karlin. Letos namreč v Celju obeležujemo Almino leto - 130 let njenega rojstva in 100 let začetka njenega popotovanja okoli sveta.

 

 

Med 14. in 17. uro si lahko brezplačno ogledate tudi Ipavčevo hišo v Šentjurju, pa Muzej južne železnice Šentjur ter spominsko sobo New Swing Quarteta - gre za stalno razstavo o delovanju najvidnejših izvajalcev swinga, gospela in spirituala v Evropi in svetu, ki so svojo uspešno glasbeno pot začeli leta 1968 v Šentjurju. Na ogled je tudi arheološka razstava Rifnik in njegovi zakladi, ki je razstavljena na ulici skladateljev Ipavcev 17. Postavitev prikazuje 600 eksponatov od mlajše kamene, železne dobe preko Keltov in Rimljanov do pozne antike z bližnjega hriba Rifnik. V Šentjurju so pripravili danes tudi javna vodstva po drugih muzejskih zbirkah in razstavah.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del