Quantcast
Radio1_v_zivo


Ptuj dobil laboratorij za obravnavo arheoloških materialov
| 28. 11. 2019 8:10
Pridobili so tudi vrhunsko raziskovalno opremo
Ključne besede:     Ptuj    laboratorij    oprema
Ptuj mora postati arheološko središče Slovenije.
Ptuj mora postati arheološko središče Slovenije.

Direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Janez Kromar o opremi, ki jo potrebuje novi laboratorij.
PRENESI DATOTEKO
Direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Janez Kromar o opremi, ki jo potrebuje novi laboratorij.
Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je  na Ptuju odprl laboratorij za karakterizacijo in obravnavo arheoloških materialov, ki bo deloval kot izpostava raziskovalnega inštituta pri Centru za konservatorstvo.
V tem sklopu bo delovala tudi pisarna Evropske raziskovalne infrastrukture za dediščinsko znanost (E-RIHS) Slovenija.

Kot je ob odprtju laboratorija povedal v.d. generalnega direktorja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Janez Kromar, so v sklopu projekta InnoRenew na raziskovalnem inštitutu pridobili vrhunsko raziskovalno opremo.

"Analitska oprema nam odpira nove možnosti za znanstvena sodelovanja na tematikah dediščine, predvsem znanstvene raziskave na arheoloških predmetih. Ker je ptujska arheološka zbirka ena najpomembnejših v Sloveniji in je opredeljena kot zbirka nacionalnega pomena, je bila občine za odprtje izpostave več kot odlična," je dejal Kromar.

Po njegovih besedah bodo opremo za raziskave, ki je za zdaj le mobilna, še dokupovali, pri čemer gre za milijonske vrednosti in zelo dragocene aparate. Poudarek laboratorija bo zlasti na arheologiji, Ptuj mora namreč po njegovem prepričanju postati arheološko središče Slovenije, saj ima izjemen potencial, ki ga je treba predstaviti Evropi.

Projekt InnoRenew je še v začetni fazi, saj bodo konec meseca začeli z gradnjo prostorov v Izoli, v ta namen pa bodo zaposlili okoli 90 doktorjev znanosti z različnih področij. Iz istega naslova so lani kupili za okoli milijon evrov opreme tudi za Ptuj, enako pa načrtujejo tudi v naslednjem letu. Še več vlaganj pa si lahko novi laboratorij obeta po letu 2022, ko bo zaživel nov projekt E-RIHS, ki ga bodo vodili prav iz najstarejšega slovenskega mesta.

Ptujska županja Nuška Gajšek je povedala, da gre za pomembno pridobitev mesta, s pomočjo katere bodo lahko njihove arheološke najdbe bolj podrobno ocenili in jih javnosti primerno predstavili. S tem tudi pridobivajo znanstveno inštitucijo, ki je za njih velikega pomena prav zato, ker Ptuj razpolaga z več kot bogato kulturno dediščino.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del