Quantcast
Radio1_v_zivo


Pokrajinski muzej Maribor odslej z novo prodajalno
| 22. 11. 2019 10:33
Prvi korak k odpiranju južnega dela gradu v prostor mesta
Ključne besede:     Muzej    prodajalna    Maribor
 Trgovino bodo po napovedih nadgrajevali z izobraževalno – promocijskimi dogodki.
Trgovino bodo po napovedih nadgrajevali z izobraževalno – promocijskimi dogodki.

Pokrajinski muzej Maribor v petek odpira novo muzejsko trgovino, s katero širi svojo ponudbo in želi v muzejske prostore privabiti več obiskovalcev. Umeščena je znotraj stalne razstave Začetki in po besedah direktorice Mirjane Koren pomeni prvi korak k odpiranju južnega dela gradu v prostor mesta.

Medtem ko so imeli doslej v muzeju le majhno prodajno polico v kotu ob blagajni z vstopnicami, so zdaj postavili pravo trgovino, kakršne imajo muzeji po svetu. S tem so celoten vhodni del razširili v notranjost muzeja, saj bo trgovina predstavljala prvo etapo obiska muzeja, zato bo brezplačno na ogled tudi del stalne razstave. S tem želijo ljudi privabiti, da si ogledajo še preostale zbirke.

Take trgovine na svetu ni. In sicer zato, ker je umeščena v najlepši historični ambient Maribora, v Mariborski grad, ker je nameščena pod freske enega najpomembnejših slovenskih impresionistov Mateja Sternena in ker je nameščena znotraj muzejske razstave,”
 je na povedala direktorica.

Posebna je tudi ponudba izdelkov v trgovini. “Nismo hoteli biti še ena trgovina s cenenimi izdelki, ampak smo želeli ponuditi izdelke, ki so vezani na naše kraje, na naše ljudi, na območje, ki ga naš muzej pokriva, to so Štajerska, Koroška in Prekmurje,” je še povedala direktorica.

V trgovini so tako po njenih besedah na voljo unikatni in uporabni izdelki, v katerih je sodobno oblikovanje združeno z bogato dediščino lokalnega okolja. Med njimi so replike muzejskih predmetov ali izdelki slovenskih oblikovalcev, ki so navdih zanje našli v muzeju. Poleg klasične ponudbe razglednic, obeskov in lončkov med drugim ponujajo tudi vino, piškote, potico, razvili so tudi lastno grajsko čokolado.

Pri postavitvi trgovine jim je pomagala zunanja sodelavka Nadja Kovše. Kot je povedala, so imeli pri oblikovanju ves čas v mislih, da bo to v prvi vrsti promocijski prostor muzeja in njegovih zbirk. Tudi za glavni simbol trgovine so izbrali muzejski predmet, in sicer pečatnik iz okoli leta 1300.

Trgovino bodo po napovedih nadgrajevali z izobraževalno – promocijskimi dogodki, v katerih bodo mladi kreativni obrtniki predstavljali svoje znanje in izdelke, ki sestavljajo del ponudbe muzejske trgovine. Kasneje bi radi v muzeju postavili še kavarno, a je to odvisno od nadaljevanja obnove gradu, ki je pred leti zastala.

Slovesno odprtje trgovine, ki bo nekakšna uvertura v praznični čas in okrasitev mesta, bo v petek ob 18. uri na Grajskem trgu pred vhodom v trgovino.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del