Quantcast
Radio1_v_zivo


Poziv Mariborčanom k ureditvi odvajanja vode
| 15. 11. 2019 10:04
Zaradi preobremenjene kanalizacije
Ključne besede:     Maribor    kanalizacija    občani
 Na območju Mestne občine Maribor je največ težav zaradi tega v mestnih četrtih Radvanje in Brezje-Dogoše-Zrkovci.
Na območju Mestne občine Maribor je največ težav zaradi tega v mestnih četrtih Radvanje in Brezje-Dogoše-Zrkovci.

V Mestni občini Maribor je zaradi vedno močnejših nalivov in pozidave prej zelenih površin vedno več težav s kanalizacijo, saj ta ni zmožna sprejeti tolikšnih količin vode. Zato pozivajo občane, naj spoštujejo poziv komunalnega podjetja Nigrad in uredijo, da se padavinske vode z njihovih objektov ne bodo več stekale v javno kanalizacijo.

"Ne grozimo sankcijami. Pričakujemo pa, da bodo občani pristopili k temu problemu proaktivno," je na današnji novinarski konferenci povedal podžupan Samo Peter Medved. "Občanom želimo pri tem pomagati, zato smo se odločili, da se na Nigradu vzpostavi informacijska pisarna, kamor se lahko obrnejo po individualne strokovne nasvete," je dodal.

Po besedah predstavnika Nigrada Dejana Tacerja opozarjajo javnost na nujnost ureditve odvajanja padavinskih vod že od leta 2015. Ocenjujejo, da ima odvajanje padavinskih vod neustrezno rešenih okoli 60 odstotkov stavb v občini.

Opozarjajo, da je zaradi podnebnih sprememb vse več padavin, na drugi strani pa vse več utrjenih površin, zato padavinske vode težko ponikajo v zemljo. Ob močnejših nalivih preobremenjujejo kanalizacijsko omrežje, zato se te vode ne morejo odvesti do čistilnega sistema in poplavljajo kleti in zemljišča.

Na območju Mestne občine Maribor je največ težav zaradi tega v mestnih četrtih Radvanje in Brezje-Dogoše-Zrkovci, po posameznih odsekih pa so problemi tudi drugod po občini. Kot velik problem so poplavljanje iz kanalizacije že večkrat izpostavili tudi sami občani, kljub temu pa je na kar nekaj neodobravanja naletelo obvestilo, ki ga je Nigrad kot nosilec gospodarske javne službe odvajanja odpadnih voda poleti poslal lastnikom nepremičnin na najbolj problematičnih območjih.

Na občini poudarjajo, da je bilo obvestilo namenjeno predvsem seznanitvi s predpisi, ki to problematiko urejajo na državi ravni, in predstavitvi predpisanih ukrepov. Med drugim uredba o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo jasno določa, da mora lastnik vodo, ki odteka s strehe objekta, odvajati tako, da ponika in ne teče v kanalizacijsko omrežje.

Če ponikanje ni mogoče, občanom svetujejo, da postavijo zbiralnike deževnice, ki jo lahko nato uporabljajo na primer za zalivanje vrtov. Tacer je poudaril, da v številnih primerih ne gre za velik in drag poseg, ampak se da zadevo rešiti že z "minimalnimi" spremembami.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del