Quantcast
Radio1_v_zivo


Pogorel je Frischaufov dom na Okrešlju
| 8. 11. 2019 9:40
Ogenj je kočo v celoti uničil
Ključne besede:     Požar    Frischaufov dom    Okrešelj    PD Celje-Matica    Franc Povše
Dom na Okrešlju
Od planinskega doma na Okrešlju so ostali samo zidovi.

Franc Povše, predsednik PD Celje – Matica
PRENESI DATOTEKO
Od koče so ostali samo zidovi.

Slovenski planinci so izgubili eno ključnih postojank v Kamniško-Savinjskih Alpah. Pogorel je namreč planinski dom na Okrešlju. Vzrok požara še ni znan, škoda pa znaša najmanj pol milijona evrov. V domu ni bilo nikogar, saj so 3. novembra zaključili letošnjo sezono.


Policisti so zaradi slabih vremenskih razmer danes morali prekiniti ogled pogorišča planinskega doma na Okrešlju. Nadaljevali ga bodo, ko bodo vremenske razmere to omogočale.  

 

Ogenj je najverjetneje izbruhnil že v sredo, uničil pa je vse osrednje objekte koče, prav tako je zgorelo ostrešje. Nekaj pomožnih objektov v okolici koče je ostalo nepoškodovanih, med drugim zimska soba in objekt tovorne žičnice.Požara ni opazil nihče, saj je dom odmaknjen iz doline, zato se ga ne vidi. PD Celje – Matica, ki upravlja z domom, je o pogorišču obvestil naključni pohodnik. 


Koča je sicer bila zavarovana, vendar ne za celotno vrednost. Škoda je še toliko večja, saj so kočo v zadnjih treh letih obnavljali, obnova pa se je končala ravno prejšnji teden.
V PD Celje-Matica so tako ostali brez dveh glavnih planinskih postojank pod njihovim okriljem. Pred dvema letoma je namreč pogorel tudi Kocbekov dom na Korošici.