Radio1_v_zivo


Pred spanjem slikala otroke na pogradu, naslednji dan pa preobrat: ''Jokam, zakaj tega nisem opazila že prej''
Žalostno | 12. 11. 2019 8:13
Hčerka je dobila po telesu čudne izpuščaje, naslednji dan pa je umrla
Ključne besede:     pograd    slika    otroci    dopust    smrt    bolezen    deklica    spanje    starši
Čez nekaj ur je Skylar (na sredini) umrla

Starša Sally in Ash sta se z otroki, 4-letnom sinom Navarom in 2,5 leti starima dvojčicama odpravila na kratek vikend oddih. Niti sanjalo se jima ni, da bo prišlo do tragedije, ki jima bo spremenila življenje. Domov so se vrnili brez hčerke Skaylar, saj je zaradi prepozno odkrite bolezni umrla. Imela je namreč meningokokni meningitis.

Tisti dan smo šli na sprehod, uživali v prelepem dnevu, ko je Skylar postala močno utrujena. Ustavili smo se na kosilu in rekla, da ni lačna, čeprav je bila vedno navdušena nad hrano. Zaželela si je le toplega kakava. Ko smo se vračali nazaj v apartma, pa ji je postalo slabo.


Mama pravi, da obžaluje, da njenih simptomov bolezni ni zaznala že prej

Bruhala je in rekla, da jo boli trebuh. Bila sem prepričana, da je staknila kakšno bolezen ali pa ji morda kakav ni sedel. Izmerila sem ji vročino, imela jo je 39. Z možem sva jo položila v hladno kopalno kad in čez nekaj minut je imela vročine le še 36,2. Zopet je postala malce bolj živahna in bilo mi je lažje pri srcu. Eno uro kasneje je bil čas za spanje. Ko sem jo hotela preobleči v pižamo, sem na njenih nogah in vratu opazila čudne modrice. Vedela sem, da nekaj ne bo v redu in možu rekla, da jo peljeva v bolnišnico, ostala dva otroka pa sva pustila pri sosedih. Čutila sem, da se nekaj dogaja. Zdravnik jo je pregledal in ugotovil, da ima *meningokokni meningitis. Najhuje kar pa je sledilo, pa je bilo to, da nama je rekel, da naj se pripraviva na najhujše, saj je v življenjski nevarnosti. Ni mi bilo jasno, kako, saj je bila še zjutraj čisto zdrava.

*Meningokokni meningitis je akutna bakterijska bolezen, ki se začne z nenadno povišano telesno temperaturo, glavobolom, slabostjo, pogostim bruhanjem in otrdelim vratom. Značilen je pojav izpuščaja na koži v obliki drobnih krvavitev (petehije). 

Takoj so jo dali v umetno komo in se začeli boriti za njeno življenje. 12 ur kasneje pa se zgodi tisto, česar se na smrt boji vsak starš. Kljub temu da so zdravniki naredili vse, kar je bilo v njihovi moči, je deklica prenehala dihati in umrla.


Molila sem, da bo vse v redu in upala, da odidemo čimprej domov

Še nekaj ur nazaj sem jo previjala in jo hotela dati spat, zdaj pa je ni več. Z bolnišnice sva odšla brez nje. Nepredstavljivo, nepopisljivo boleče. Najhuje je bilo, da sva vse to morala razložiti otrokom in nato domačim ...'' pove skrušena mama, ki je na dopustu doživela najhujšo nočno moro in pravi, da česa takšnega ne privošči nobenemu. Danes želi o tej bolezni ozavestiti čim več staršev, da bodo simptome prepoznali prej in svojemu otroku ali bližnjemu nudili pomoč, dokler ne bo prepozno.