Quantcast
Radio1_v_zivo


Na Brniku dva nova energetska objekta
| 28. 10. 2019 7:07
Uradno odprtje energetskih objektov podjetij Elektro Gorenjska in Fraport Slovenija
Ključne besede:     Elektro Gorenjska    Fraport Slovenija    energetski objekt
Na Brniku so ob prisotnosti infrastrukturne ministrice Alenke Bratušek v obratovanje predali novo RP.

Na Brniku so odprli dva energetska objekta, ki bosta pomembno prispevala k zanesljivi oskrbi z električno energijo v industrijski coni na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana.

Elektro Gorenjska – razdelilna postaja (RP) Brnik
Eno večjih investicijskih območij, ki se razvija z nezmanjšano hitrostjo, je zagotovo Brnik, kjer je Elektro Gorenjska že v letu 2018 postavil novo razdelilno postajo Brnik, v letošnjem letu pa jo je v polnosti vključil v 20 kilovoltno (kV) omrežje. Z namenom njene nadgradnje na 110 kilovoltno napetost so v podjetju pristopili k pridobivanju gradbenega dovoljenja za 110 kilovoltno daljnovodno povezavo Visoko – Brnik – Kamnik, ki jo bodo gradili skupaj s podjetjem Elektro Ljubljana v prihodnjih letih.
Nov energetski objekt RP Brnik (kasneje RTP Brnik) bo v prihodnosti osnovni napajalni vir srednjenapetostnega omrežja za celotno območje vzhodno od Kranja. Leži v samem centru porabe, torej v energetski coni letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, kar je zelo dobra osnova za optimalno delovanje srednjenapetostnega omrežja. Investicija je znašala 1,8 mio evrov. S projektom investitor Elektro Gorenjska pomembno prispeva k izboljšanju kakovosti in zanesljivejši oskrbi omenjenega območja z električno energijo. Z njo bo omogočeno vključevanje večjega števila novih uporabnikov v omrežje. Robustno, predvsem pa zanesljivo distribucijsko omrežje je namreč ključno za prehod v nizkoogljično družbo.

 
Fraport Slovenija – centralni energetski objekt
Centralni energetski objekt je Fraport Slovenija zgradil z namenom učinkovite in na enem mestu združene proizvodnje toplotne in hladilne energije za celotno območje letališča. Objekt v svoji zasnovi združuje napredne tehnološke in okoljsko učinkovite sisteme ogrevalnih elementov. Zasnovan je modularno in omogoča širitve energetskih rešitev za nadaljnjih 10 let. Kot glavno gorivo za ogrevalne kotle se bo sprva uporabljal zemeljski plin. V prihodnjih letih se bo Fraport Slovenija na področju energetike osredotočil na vlaganja v obnovljive vire energije in tako še dodatno pripomogel k zniževanju ogljičnega odtisa družbe.