Quantcast
Radio1_v_zivo


UKC Maribor čisti čakalne vrste
| 23. 10. 2019 9:15
Sezname jim je že uspelo delno skrajšati
Ključne besede:     UKC Maribor    čakalne vrste
V UKC Maribor prečiščujejo čakalne sezname, saj se je izkazalo, da ti ne odražajo realnega stanja.
V UKC Maribor prečiščujejo čakalne sezname, saj se je izkazalo, da ti ne odražajo realnega stanja.

V UKC Maribor pospešeno usklajujejo podatke o čakajočih na preglede ali posege med svojim in nacionalnim podatkovnim sistemom ter vzporedno prečiščujejo čakalne sezname, saj se je izkazalo, da ti ne odražajo realnega stanja. Zaradi tega in dodatnih programov za skrajševanje čakalnih vrst jim je sezname delno že uspelo skrajšati.

"Vidimo, da so na čakalnih seznamih tudi ljudje, ki posega dejansko ne potrebujejo. Upamo, da bo to pripeljalo do realnih številk, ki bodo najbrž pokazale, da ni toliko čakajočih, kot se nam zdi," je na današnji seji sveta zavoda povedal direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Vojko Flis.

Po drugi strani se je v obdobju od januarja do septembra letos v primerjavi z enakim obdobjem lani močno povečalo število napotitev na določene storitve. Največ prvih novih napotitev je na ortopedski pregled, kjer je za skoraj 50 odstotkov večji priliv kot lani. Sledi nevrokiruški pregled, ki ima 42 odstotkov več napotitev kot lani.

Oddelkoma za ortopedijo in nevrokirurgijo je ministrstvo za zdravje že odobrilo dodatni operativni program, ki se je začel izvajati v oktobru. Zato v UKC Maribor ocenjujejo, da se bodo tudi tu vrste zmanjšale.

Člani sveta zavoda so se na današnji seji seznanili tudi z izsledki izrednega notranjega nadzora na področju varstva zasebnosti in osebnih podatkov, ki so potrdili sum nepooblaščenih vpogledov v osebne podatke bolnikov. Razprave na to temo niso imeli, Flis pa je opozoril, da bo potrebna temeljita prenova računalniškega sistema, če želijo zagotoviti ustrezno sledljivost vpogledov.

Omenjen nadzor je pokazal, da je sedem ljudi nedovoljeno vpogledalo v osebne podatke ene od bolnic, ne pa tudi v njeno medicinsko dokumentacijo, kot so poročali mediji. Vpleteni so prejeli opozorila pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga.

Skupno 146 zaposlenih v UKC Maribor pa bo moralo zaradi napačnega evidentiranja in obračunavanja dela preko polnega delovnega časa in nadur vračati denar. Do tega sklepa je vodstvo zavoda prišlo po lani opravljenem inšpekcijskem nadzoru.

Svet zavoda je danes ponovno razpravljal o izvajanju in obračunavanju zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva v UKC Maribor. Nekateri zaposleni se namreč pritožujejo, da so različno obravnavani. Uprava poudarja, da so razlike tudi v zahtevnosti in obremenjenosti dela in da je glede na zdajšnjo zakonodajo trenutna ureditev dopustna. Ker vsaka bolnišnica po svoje rešuje to zadevo, pozivajo državo, naj zadevo poenoti in za to tudi priskrbi finančno kritje. Sprememba plačila vseh ur dežurstva v nadure bi v UKC Maribor letno povečala stroške dela za približno 1,7 milijona evrov.

Poleg tega se je svet zavoda seznanil s kriteriji za sistemizacijo novih in spremenjenih delovnih mest ter dal soglasje k novi sistemizaciji delovnih mest na oddelku za onkologijo, kjer zaradi dodatnih zaposlenih in večjega priliva bolnikov prehajajo z enoizmenskega v dvoizmensko delo. "Tu imamo res vrhunsko ekipo mladih strokovnjakov, ki dela zelo dobro," je dejal Flis.

Podrobna razprava o investicijah bo na eni od prihodnjih sej. Danes so se dotaknili le selitve pljučnega oddelka, ki kljub manjšemu zamiku zaradi "administrativnih težav" gre naprej, in načrtovane nabave analitične platforme za biokemijo, ki jo bodo nabavili prek reagentov. "Plačujemo reagente in z reagenti pride stroj. Cena je 3,5 milijona evrov, kar pomeni, da smo dosegli dvakrat nižjo ceno, kot je bila pred tem izračunana," je povedal Flis.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del