Quantcast
Radio1_v_zivo


Na travniku delala ''kolesa,'' nekaj minut za tem pa jo najde mama: ''Bilo je ekstremno hudo, paralo se mi je srce!''
Zanimivo | 20. 10. 2019 10:40
''Hčerka je delala kolesa na travniku, čez nekaj minut pa ni bila zmožna več hoditi ...''
Ključne besede:     kolesa    kolo    igra    travnik    deklica    invalid    paraliza    možgani    motnja    šok    bolezen
9-letnica zaradi delanja koles ostala paralizirana

9-letna Maisie Jones je poleti na travniku delala t.i. kolesa, ko se je kar naenkrat začela počutiti slabo. Začelo se ji vrteti in zbadati v trebuhu. Mama Louise jo je odpeljala k zdravniku, a niso ugotovili ničesar hujšega. Poslali so jo domov in rekli naj počiva. Že na poti iz bolnišnice pa je mama opazila, da hčerka težko hodi, a je upoštevala zdravnikov nasvet in peljala hčerko domov počivati.

Mine nekaj dni, ko deklica med delanjem koles zopet doživi ''napad''. Tokrat ni mogla premikati telesa od vratu navzdol in je nepremično obležala na travi. Našla jo je mama in mislila, da je padla ali si kaj zlomila.

''Bilo je ekstremno hudo, paralo se mi je srce, ko sem jo videla čisto nemočno, pa nisem vedela, kaj ji je!''


Ni ji všeč, da je veliko po bolnišnicah in ne more hoditi v šolo s svojimi sovrstniki

Tokrat so jo zdravniki temeljito pregledali in ugotovili, da deklica trpi za nevrološko *funkcionalno motnjo, ki jo lahko izzove tudi stanje na rokah, v njenem primeru med delanjem koles.

*Funkcionalna nevrološka motnja (FND) je stanje, pri katerem bolniki občutijo nevrološke simptome, kot so šibkost, motnje gibanja, senzorični simptomi in izpadi. Možgani pacienta s funkcionalno motnjo nevroloških simptomov so strukturno normalni, vendar delujejo nepravilno.Ker ne more hoditi, ji pri vsakdanjih opravilih kot je oblačenje, wc, tuširanje in ostalo pomaga mama


Deklica mora od julija naprej uporabljati invalidski voziček, morala je prenehati hoditi v šolo in se začeti izobraževati doma. Vse do danes pa ni še shodila.

''Hčerka je delala kolesa na travniku, čez nekaj minut pa ni bila zmožna več hoditi in to brez logične razlage. Ni se udarila ali se kakorkoli poškodovala, enostavno je postala paralizirana,'' pove mama.


Maisie z družino preden je zbolela

9-letnica je od takrat naprej na invalidskem vozičku, veliko pa obiskuje tudi bolnišnice. Njen mlajši bratec trpi za avtizmom in ne razume, kaj se dogaja s sestrico. Mama pravi, da je težko, ker sta oba njena otroka bolna ter jo boli, ker ne moreta normalno uživati otroštva. 

Je pa Maisie precej optimistična, na trenutke pa izredno potrta, ker ne more normalno samo vstati, hoditi in tekati po parku, kot je počela to nekoč. Upajo, da bo kmalu shodila, do takrat pa jo redno vozijo k privatnemu psihologu in terapevtu, da bi ji čimprej pomagali ter jo vrnili nazaj v šolo.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del