Radio1_v_zivo


| 5. 10. 2019 18:20
V blejski Kavarni Park postregli že 15-milijonto originalno blejsko kremno rezino
Če bi 15 milijonov kremšnit položili v vrsto, drugo ob drugo, bi segale 1.050 kilometrov daleč
Ključne besede:     kremna rezina    kremšnita    Bled    kavarna Park    Sava hoteli Bled
Direktorica Sava Hoteli Bled Mojca Kraševec z nagrajencem Tomažem iz Slovenj Gradca.

Originalna blejska kremna rezina, je prepoznavna značilnost Bleda, ki v svetu sladokuscev velja za pravo kulinarično zvezdo. Obisk Bleda enostavno ni pravi, če si ne privoščite Originalne blejske kremne rezine, ki letos praznuje že zavidljivih 66 let. In koliko so jih v tem času izdelali v Kavarni Park? Verjeli ali ne, danes so v prenovljeni kavarni z najlepšim razgledom na Blejsko jezero postregli že 15-milijonto! Pri tem se je pri pripravi uporabilo 131  ton moke, 8.437 milijonov jajc in 1.556.000 litrov mleka. In še zanimivost, če bi 15 milijonov »kremšnit« - položili v vrsto, drugo ob drugo, bi segale 1.050 kilometrov daleč, oziroma od Bleda do Neaplja. Če bi jih položili eno na drugo okoli Blejskega jezera, pa bi nastalo kar 8 metrov visoko obzidje. Gre torej za dosežek, ki ga je težko prezreti!
 
Ob praznovanju častitljive številke je potekala posebna nagradna igra, v okviru katere so se v kar 115 'sladkih kraljicah' na keramičnih ploščicah skrivale privlačne nagrade. Glavna je seveda pripadla lastniku 15-milijonte kremšnite, Tomažu iz Slovenj Gradca, ki so ga vidno presenečenega razveselili z doživljenjsko zalogo kremnih rezin. »Danes sem tukaj čisto slučajno in ničesar nisem pričakoval, tako da sem bil res presenečen. Ko sem našel ploščico v kremšniti, nisem vedel, kaj naj si mislim, ampak sem zelo vesel nagrade. Kremšnita je nedvomno ena od mojih najljubših sladic, tako da bom zdaj zagotovo bolj pogosto na Bledu,« je povedal z nasmeškom.
 
Jubilejno kremšnito je prejel iz rok direktorice Sava Hotelov Bled Mojce Kraševec, ki je ponosna na tradicijo originalne blejske kremne rezine in vesela, da so ob posebnem jubileju V Kavarni Park lahko nekomu s sladkorjem posuli preostanek življenja. »Na Bledu smo danes izjemno veseli in ponosni, da smo postregli že 15-milijonto kremšnito, predvsem pa smo ponosni na to sladico, ki jo že 66 let delamo po istem tradicionalnem originalnem receptu, na stari način iz popolnoma naravnih sestavin. Nagrajencu čestitamo, dobil je res lepo nagrado. Vsak dan do konca življenja lahko pride v našo prenovljeno Kavarno Park in ga bo čakala brezplačna krema rezina. Upam, da je Tomaž sladkosned in bo izkoristil to priložnost,« je povedala Kraševčeva.
 
Zgodba originalne blejske kremne rezine
»Oče« Originalne blejske kremne rezine je slaščičarski mojster Ištvan Lukačević, ki se je v poznih 40. letih iz Sente v Vojvodini z družino preselil na Bled. Leta 1953 je kot vodja slaščičarske delavnice v starem Hotelu Park sestavil recept za danes znamenito Originalno blejsko kremno rezino. Pri tem je uporabil star vojvodinski recept, le da je polovico jajčne kreme nadomestil s stepeno sladko smetano in nastala je izjemno lahka in rahla sladica, ki gre ljudem še danes v slast. Po Ištvanu Lukačeviću so krmilo v slaščičarski delavnici Hotela Park prevzele ženske. Najdlje, kar 25 let, je bila na čelu Parkovih slaščičarjev Angela Zupan, ki je svojo slaščičarsko kariero pričela že leta 1967. Zaradi dolgoletnega dela v slaščičarni so jo poimenovali kar "mama kremšnita".
 
Ištvanov recept
Najprej je zamesil dobro masleno testo. Iz najboljših naravnih sestavin je naredil fino jajčno kremo, jo med mešanjem pustil vreti natanko sedem minut in vroči dodal sneg trdo stepenih beljakov. Rumeno maso je nato prevrnil na pečeno ploščo testa. Ko se je krema popolnoma ohladila, je nanjo visoko naložil stepeno sladko smetano in jo prekril še z drugo plastjo maslenega testa. Vse skupaj je potresel z vanilijevim sladkorjem v prahu in ploščo razrezal na 60 kosov dimenzije 7 x 7 centimetrov.
 
Recept danes
Le v kavarni Park je blejska kremna rezina prava originalna, ki jo slaščičarji v slaščičarski delavnici Hotela Park pripravljajo že od leta 1953, torej zavidljivih 66 let. V soboto, 5. oktobra so v Kavarni Park postregli že 15-milijonto kremno rezino. Pri pripravi uporabljajo originalne, sveže in kakovostne sestavine: sveža jajca, moko, sladko smetano, mleko, sladkor in maslo. Svežina jajc je pri pripravi kreme še posebej pomembna, saj je zaradi nje krema okusna in rahla, hkrati pa se kar stopi v ustih Originalne kremne rezine se vsak dan sveže pripravljajo brez industrijskih pripravkov. Slaščičarji jih pripravljajo ročno, kar je dandanes v svetu prava redkost. Kremne rezine pripravljajo večkrat na dan, ob koncih tedna, ko je na Bledu največ obiskovalcev, tudi vsako uro.